Antena LIVE

Curs valutar

ADEVĂRUL despre "Scandalul Blair". Dezvăluirile făcute de Victor Ponta privind noul său dosar penal

Victor Ponta a oferit, luni, într-o postare pe Facebook, explicaţii legate de invitarea lui Tony Blair în România, caz în care fostul premier este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, în urma unui nou dosar penal deschis de DNA.

De la 12.09.2016, 20:16

Victor Ponta a oferit, luni, într-o postare pe Facebook, explicaţii legate de invitarea lui Tony Blair în România, caz în care fostul premier este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, în urma unui nou dosar penal deschis de DNA.

Astfel, într-o postare intitulată ”Adevărul despre «scandalul Blair»", Victor Ponta precizează că invitarea fostului prim-ministru britanic Tony Blair a fost o iniţiativă a deputatei Anei Birchall care, la acea vreme, era secretar internaţional al PSD, tot ea ocupându-se şi de donaţiile pentru o fundaţie caritabilă pe care Blair le-a agreat în locul onorariului său.

”Această acţiune a fost făcută la iniţiativa doamnei Ana Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012). Doamna Birchall a contactat biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne, iar invitaţia a fost transmisă printr-o fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu ambasada Marii Britanii, cât şi cu PSD)”, a scris Victor Ponta.

El a negat că ar fi ştiut ceva despre cheltuielile pe care le-a presupus vizita lui Blair. ”Sunt acuzat de «complicitate morală» la spălarea banilor ! Suma de 220.000 euro precizată de procurori că ar fi fost donată către diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodată în posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus şi nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta, nu am cunoscut niciodată (până în ziua de 6 septembrie 2016) cuantumul, nici cine a plătit-o şi nici cine a fost beneficiarul ei! În consecinţă, rezultă foarte clar din toate actele de la dosar că nu pot să fiu complice (nici măcar «moral») la spălarea unor bani de care nu ştiu, pe care nu i-am deţinut niciodată, plătiţi de o firmă de care nu am auzit niciodată către societăţi şi fundaţii din Marea Britanie pe care nu le cunosc!”, a argumentat fostul premier, precizând că Dan Sultănescu l-a asigurat că suma a fost strânsă prin donaţii private, nefiind folosiţi nici bani europeni, nici bani publici..

În ce priveşte onorariul lui Blair, Ponta a precizat că britanicul nu a cerut un onorariu încurajându-i, în schimb, pe cei care au organizat vizita în România să facă donaţii în contul unei fundaţii caritabile indicate de el. ”Singurul aspect cu care doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că domnul Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect”, afirmă Birchall.

În ce priveşte acuzaţia DNA, potrivită căreia l-ar fi impus pe Sebastian Ghiţă pe listele USL la alegerile din 2012 la schimb pentru implicarea sa în aducerea lui Tony Blair, Ponta susţine că acest lucru nu ar fi fost posibil pentru că listele USL trebuiau semnate de către toţi cei patru preşedinţi ai partidelor din USL. În plus, listele USL au fost stabilite în septembrie 2012, nu în martie, când procurorii susţin că Ponta l-ar fi impus pe Ghiţă pe liste.

Mai mult, Ghiţă ar fi avut o susţinere solidă în PSD Prahova pentru o candidatură şi nu ar fi avut nevoie de intervenţia lui. ”De altfel, pe rolul DNA există din luna aprilie un dosar de urmărire penală privind modul în care lideri locali ai PSD Prahova şi-au exercitat autoritatea şi influenţa ca să îl pună candidat pe Sebastian Ghiţă la alegerile parlamentare în schimbul sprijinului material al acestuia în campania de la locale!!! Deci până la urmă cine l-a pus pe Ghiţă pe listă?!?”, se întreabă Victor Ponta.

Procurorii DNA au anunţat, în 6 septembrie, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

victor ponta tony blair dosar explicaţii
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024