Antena LIVE

Adrian Năstase, despre "isteria" uciderii ursului Arthur: "Ne dau sfaturi ONG-uri din ţări care nu mai au urşi, pentru că i-au împuşcat pe toţi"

Fostul premier Adrian Năstase a publicat un editorial critic la adresa ONG-urilor care contestă "vânătoarea de trofee" şi arată ipocrizia de care dau dovadă alte ţări europene, după ce un urs din Carpaţi a fost împuşcat de un prinţ din Austria în luna martie.

De la 07.05.2021, 15:30
Adrian Năstase este un împătimit al vânătorii - fotografie arhivă Hepta / MMA / F.F.

Adrian Năstase remarcă faptul că "Brigitte Bardot sau ong-uri din ţări care nu mai au ursi, pentru că i-au împuşcat pe toţi, ne dau sfaturi despre cum să gestionăm populaţia de urşi din România".

"Prin 2003, la o intalnire la Paris, cu presedintele Chirac, acesta inainte de de a aborda temele politice, m-a intrebat de ce noi, in Romania , impuscam ursi. I-am raspuns ca apreciem sfaturile de la prieteni dar se pare ca noi stim sa gestionam populatia de ursi, avand peste 6000 de ursi (acum probabil s-a ajuns la aproximativ 10000), spre deosebire de Franta, unde ultimii doi ursi tocmai fusesera impuscati, din greseala. I-am propus sa relocam un numar de ursi in Franta. Mi-a spus ca fermierii francezi ar fi nefericiti", a scris Adrian Năstase.

Despre acest subiect a vorbit şi ministrul Mediului, Barna Tanczos, care a spus că România a încercat relocarea unora dintre exemplarele de urs în alte țări europene, însă multe state au eradicat populația de urs și nu doresc să primească, în pădurile lor, urși din alte părți, pentru că ar reprezenta un impediment pentru turism.

Ce pagube au produs urşii în România

Pe acelaşi subiect

Ministrul a menţionat că ursul este "o specie strict protejată şi trebuie tratată ca atare", dar că şi omul trebuie protejat. Tanczos Barna a menţionat statul român trebuie să plătească despăgubiri de peste 140 de milioane de lei pentru daune provocate de urşi, daune care nu au fost plătite din 2019.

Adrian Năstase spune că vânătoarea asigură un echilibru între populaţia de urşi şi arealul în care aceştia trăiesc şi care în ultimii ani s-a micşorat, generând probleme în lanţ pentru populaţia din România.

"Nu stiu cum a avut loc „extragerea” lui Arthur, daca s-au respectat regulile sau nu. Lucrurile se vor clarifica. Problema este ca prin isteria declansata de unele ong-uri ecologiste (mai ales din strainatate), vor aparea presiuni legislative interne ce vor determina efecte in lant. Vanatoarea are ca rezultat, atunci cand este rationala, sa pastreze un echilibru intre populatia de ursi si arealul in care acestia traiesc. Acest areal insuma cam 2,8 milioane de hectare la nivelul anilor ’60. Pe aceasta suprafata erau estimati 4050 de ursi in 1968. Acum numarul lor este peste dublu in suprafete despadurite masiv. De ce ne miram ca in aceste conditii, ei coboara spre zona de dealuri. Sunt unele zone unde pagubele pe care le produc sunt serioase. In 1986, in Harghita erau 1155 de ursi.

Pagubele au insemnat 1200 ha padure cojita, 798 bovine, 75 de cabaline ucise, 602 ovine 39 porcine. In ultimii ani, au fost atacati de ursi si au murit intre 15 si 20 de cetateni romani, anual. De-a lungul deceniilor, numarul de ursi „extrasi” a fost intre 100-200", a scris Năstase pe blog.

De ce avem nevoie de vânătoare cu străini?

Fostul premier, un împătimit al vânătorii, explică şi de ce trebuie acţionat prevenitv pentru a menţine densitatea sub control, precum şi de ce vânătoarea se face cu ajutorul străinilor.

"Românii, în rare cazuri, vor plati 5000, 10000, 20000 de euro pentru a vana un urs sau un cerb. Sigur, ursii pot fi extrasi GRATUIT dupa ce AU DEVENIT periculosi.

De ce au nevoie ocoalele de vanatoare sau asociatiile de vanatoare de acesti bani? Simplu, pentru a achizitiona hrana pentru animale si pentru a o duce pe munte. Vor merge oare ongistii sa duca hrana in padure? Vor da Bruxelles-ul, Viena sau printul Charles banii pentru cumpararea hranei pentru ca ursii sa nu coboare de pe munte? (...) Tot noi trebuie să ne rezolvam aceste probleme. Într-un mod intelept", a mai scris Năstase.

Tanczos Barna a declarat la rândul său că vânătoarea nu este unica soluţie pentru gestionarea populaţiei de urs. Însă România trebuie să găsească soluții, pentru că a ajuns să gestioneze cel mai mare număr de exemplare.

Arthur nu ar fi cel mai mare urs din Europa

Adrian Năstase a combătut şi informaţia conform căreia ursul Arthur ar fi fost cel mai mare trofeu din Europa. "E o exagerare. Daca am inteles bine, blana ursului Arthur are 595 de puncte. Recordul in Romania a fost cel din 1983, un urs de 687,79 puncte. Si mai sunt vreo 10-12 trofee peste 600 de puncte. Mi-a placut gluma cu „cel mai mare urs din Europa”. Recordurile in Europa au fost: Cehoslovacia – 367 pct, Bulgaria 375, Croatia 448, Jugoslavia 582.

Este vorba, intr-adevar, de un trofeu important dar discutam doar de trofee din Romania, celelate nu prea exista sau poate le-au impuscat in secolele trecute. Daca veti merge la Clubul de vanatoare din Paris, veti vedea, la intrare un urs imens, naturalizat. Cand m-am uitat la eticheta, am vazut ca fusese vanat in Romania, de un francez, prin anii ’70.

Daca vreti sa vedeti trofee importante de vanatoare de la noi, puteti vizita, pe Valea Prahovei, Muzeul cinegetic de la Posada, pe care l-am modernizat in 2004", a explicat fostul premier.

Dacă mai multe asociaţii au făcut apel pentru interzicerea vânătorii “de trofee”, Adrian Năstase spune că nu i se pare normal ca românii din anumite zone să "îşi înconjoare casele şi culturile cu sârmă ghimpata sau sârme electrice pentru a se proteja de numarul prea mare de ursi care ii vizitează".

Autoritățile din Covasna spun că împușcarea ursului a fost legală

Un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, au anunţat organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria), el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.

O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee.

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare.

"Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu, adăugând: ”Vrem să nu mai avem niciun astfel de incident”. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal.

Ți-a plăcut acest articol?

adrian nastase urs arthur
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024