Antena LIVE

Curs valutar

Adrian Năstase, despre "isteria" uciderii ursului Arthur: "Ne dau sfaturi ONG-uri din ţări care nu mai au urşi, pentru că i-au împuşcat pe toţi"

Fostul premier Adrian Năstase a publicat un editorial critic la adresa ONG-urilor care contestă "vânătoarea de trofee" şi arată ipocrizia de care dau dovadă alte ţări europene, după ce un urs din Carpaţi a fost împuşcat de un prinţ din Austria în luna martie.

De la 07.05.2021, 15:30
WhatsApp
Adrian Năstase este un împătimit al vânătorii - fotografie arhivă Hepta / MMA / F.F.

Adrian Năstase remarcă faptul că "Brigitte Bardot sau ong-uri din ţări care nu mai au ursi, pentru că i-au împuşcat pe toţi, ne dau sfaturi despre cum să gestionăm populaţia de urşi din România".

"Prin 2003, la o intalnire la Paris, cu presedintele Chirac, acesta inainte de de a aborda temele politice, m-a intrebat de ce noi, in Romania , impuscam ursi. I-am raspuns ca apreciem sfaturile de la prieteni dar se pare ca noi stim sa gestionam populatia de ursi, avand peste 6000 de ursi (acum probabil s-a ajuns la aproximativ 10000), spre deosebire de Franta, unde ultimii doi ursi tocmai fusesera impuscati, din greseala. I-am propus sa relocam un numar de ursi in Franta. Mi-a spus ca fermierii francezi ar fi nefericiti", a scris Adrian Năstase.

Despre acest subiect a vorbit şi ministrul Mediului, Barna Tanczos, care a spus că România a încercat relocarea unora dintre exemplarele de urs în alte țări europene, însă multe state au eradicat populația de urs și nu doresc să primească, în pădurile lor, urși din alte părți, pentru că ar reprezenta un impediment pentru turism.

Ce pagube au produs urşii în România

Pe acelaşi subiect

Ministrul a menţionat că ursul este "o specie strict protejată şi trebuie tratată ca atare", dar că şi omul trebuie protejat. Tanczos Barna a menţionat statul român trebuie să plătească despăgubiri de peste 140 de milioane de lei pentru daune provocate de urşi, daune care nu au fost plătite din 2019.

Adrian Năstase spune că vânătoarea asigură un echilibru între populaţia de urşi şi arealul în care aceştia trăiesc şi care în ultimii ani s-a micşorat, generând probleme în lanţ pentru populaţia din România.

"Nu stiu cum a avut loc „extragerea” lui Arthur, daca s-au respectat regulile sau nu. Lucrurile se vor clarifica. Problema este ca prin isteria declansata de unele ong-uri ecologiste (mai ales din strainatate), vor aparea presiuni legislative interne ce vor determina efecte in lant. Vanatoarea are ca rezultat, atunci cand este rationala, sa pastreze un echilibru intre populatia de ursi si arealul in care acestia traiesc. Acest areal insuma cam 2,8 milioane de hectare la nivelul anilor ’60. Pe aceasta suprafata erau estimati 4050 de ursi in 1968. Acum numarul lor este peste dublu in suprafete despadurite masiv. De ce ne miram ca in aceste conditii, ei coboara spre zona de dealuri. Sunt unele zone unde pagubele pe care le produc sunt serioase. In 1986, in Harghita erau 1155 de ursi.

Pagubele au insemnat 1200 ha padure cojita, 798 bovine, 75 de cabaline ucise, 602 ovine 39 porcine. In ultimii ani, au fost atacati de ursi si au murit intre 15 si 20 de cetateni romani, anual. De-a lungul deceniilor, numarul de ursi „extrasi” a fost intre 100-200", a scris Năstase pe blog.

De ce avem nevoie de vânătoare cu străini?

Fostul premier, un împătimit al vânătorii, explică şi de ce trebuie acţionat prevenitv pentru a menţine densitatea sub control, precum şi de ce vânătoarea se face cu ajutorul străinilor.

"Românii, în rare cazuri, vor plati 5000, 10000, 20000 de euro pentru a vana un urs sau un cerb. Sigur, ursii pot fi extrasi GRATUIT dupa ce AU DEVENIT periculosi.

De ce au nevoie ocoalele de vanatoare sau asociatiile de vanatoare de acesti bani? Simplu, pentru a achizitiona hrana pentru animale si pentru a o duce pe munte. Vor merge oare ongistii sa duca hrana in padure? Vor da Bruxelles-ul, Viena sau printul Charles banii pentru cumpararea hranei pentru ca ursii sa nu coboare de pe munte? (...) Tot noi trebuie să ne rezolvam aceste probleme. Într-un mod intelept", a mai scris Năstase.

Tanczos Barna a declarat la rândul său că vânătoarea nu este unica soluţie pentru gestionarea populaţiei de urs. Însă România trebuie să găsească soluții, pentru că a ajuns să gestioneze cel mai mare număr de exemplare.

Arthur nu ar fi cel mai mare urs din Europa

Adrian Năstase a combătut şi informaţia conform căreia ursul Arthur ar fi fost cel mai mare trofeu din Europa. "E o exagerare. Daca am inteles bine, blana ursului Arthur are 595 de puncte. Recordul in Romania a fost cel din 1983, un urs de 687,79 puncte. Si mai sunt vreo 10-12 trofee peste 600 de puncte. Mi-a placut gluma cu „cel mai mare urs din Europa”. Recordurile in Europa au fost: Cehoslovacia – 367 pct, Bulgaria 375, Croatia 448, Jugoslavia 582.

Este vorba, intr-adevar, de un trofeu important dar discutam doar de trofee din Romania, celelate nu prea exista sau poate le-au impuscat in secolele trecute. Daca veti merge la Clubul de vanatoare din Paris, veti vedea, la intrare un urs imens, naturalizat. Cand m-am uitat la eticheta, am vazut ca fusese vanat in Romania, de un francez, prin anii ’70.

Daca vreti sa vedeti trofee importante de vanatoare de la noi, puteti vizita, pe Valea Prahovei, Muzeul cinegetic de la Posada, pe care l-am modernizat in 2004", a explicat fostul premier.

Dacă mai multe asociaţii au făcut apel pentru interzicerea vânătorii “de trofee”, Adrian Năstase spune că nu i se pare normal ca românii din anumite zone să "îşi înconjoare casele şi culturile cu sârmă ghimpata sau sârme electrice pentru a se proteja de numarul prea mare de ursi care ii vizitează".

Autoritățile din Covasna spun că împușcarea ursului a fost legală

Un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, au anunţat organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria), el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.

O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee.

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare.

"Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu, adăugând: ”Vrem să nu mai avem niciun astfel de incident”. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal.

Cornel Preda

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”. ...

adrian nastase urs arthur
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025