Ajunge la cer cu ochii închişi. Alex e nevăzător, dar a urcat deja pe Kilimanjaro și Mont Blanc
Vă propun un exercițiu. Când mai mergeţi la munte, închideți pentru câteva clipe ochii și încercați să vă orientați doar cu ajutorul celorlalte simțuri. Imaginaţi-vă apoi cum v-aţi descurca dacă ar trebui să vă căţăraţi pe o stâncă. Dacă aţi spune că e imposibil, aflaţi că totuşi se poate.
De Redactia Observator la 27.06.2021, 20:41O demonstrează Alex Benchea. E un alpinist nevăzător, care a urcat deja pe două mari vârfuri din Africa și Europa. Și care oferă, prin puterea propriului exemplu, o lecție despre pasiune și stăruința de a-ți urma cele mai îndrăzneţe visuri.
Alex are 22 de ani. S-a născut fără lumina ochilor, la Adjudeni, în județul Neamț. Cu toate că nu i-a fost deloc uşor, în acest an a absolvit cursurile Facultății de Geografie din Cluj. Sunt trei ani de când a descoperit muntele și alpinismul, iar tânărul are deja în palmares vârfurile Kilimanjaro și Mont Blanc.
"Pe munte e ca acasă. Am o conexiune cu muntele, mă simt foarte bine, mă face fericit, mă face împlinit", spune Alex. Alex este membru în lotul național de paraclimbing - echipa românească de alpinism pentru persoane cu dizabilități. Se antrenează intensiv, pentru că a înțeles cât de importantă este pregătirea, într-un asemenea sport.
"Îmi place foarte mult cățăratul la stâncă. Păi chestia asta de explorare, știi, trebuie să cauți priza potrivită. Navigatorul, de jos, îți dă doar indicațiile generale pe traseu, despre pasaje", mai spune Alex.
Antrenamentul unui sportiv cu dizabilităţi este unul complex: pe lângă orele în sala de forță și în bazinul de înot, ascensiunile din munții Piatra Craiului sau Făgăraș sunt extrem de importante. De fiecare dată, Alex are alături oameni cu experiență, care îi ghidează toate mișcările.
"Are un simț dezvoltat, în așa fel încât să fie tot timpul prudent, să aibă reacție rapidă, la ce se poate întâmpla în față. El, practic, merge în necunoscut tot timpul, adică e într-o necunoscută continuă și trebuie să se adapteze la fiecare moment la ce se întâlnește în teren, pentru că nu vede", a declarat Alex Păuna, președinte Clubul Alpin Român.
Acum, Alex Benchea se pregătește pentru a urca, în august, vârful Elbrus, de 5.642 de metri. Va fi însoțit de Vlad Teofil, unul dintre cei mai buni alpiniști români. Din echipă mai fac parte doi colegi din lotul național de alpinism pentru persoane cu dizabilități. Visul cel mare al lui Alex e cucerirea tuturor celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.