Aldo, un câine polițist, nu mai mănâncă de când partenerul său s-a pensionat, în Țăndărei
Drama unui câine poliţist impresionează zeci de mii de români, care au semnat o petiţie pentru a-l salva. Aldo a intrat în greva foamei după ce partenerul său de misiuni s-a pensionat. Câinele este plimbat acum între instituţii. Nici legea nu e clară în astfel de situaţii.
De Sonia Simionov la 15.02.2020, 21:29- Aldo a fost mutat acum într-un centru special din Sibiu.
- Câinele a slăbit câteva kilograme.
Drama unui câine poliţist impresionează zeci de mii de români, care au semnat o petiţie pentru a-l salva. Aldo a intrat în greva foamei după ce partenerul său de misiuni s-a pensionat. Câinele este plimbat acum între instituţii. Nici legea nu e clară în astfel de situaţii.
Aldo a făcut echipă şase ani cu Gabriel Dobre la poliţia Ţăndărei. E câine de urmă şi a băgat după gratii mulţi indivizi certaţi cu legea. Recent, partenereul său. s-a pensionat. Agentul a predat câinele superiorilor săi, aşa cum îi cere legea.
GABRIEL DOBRE, fostul partener al câinelui: A făcut, face şi va face parte din familie. Ca şi copilul meu. Cel mai bun partener care niciodată nu m-a lăsat la greu. Am fost conştient că atunci când ies la pensie acest câine trebuie să-l predau. Dar am crezut că predarea către noul conductor se va face treptat ca acest câine să nu sufere.
Agentul spune că şefii i-au interzis să-l mai vadă pe Aldo. Închis într-o cuşcă de câţiva metri, câinele suferă în tăcere: refuză să mai mănânce şi să colaboreze cu noul său partener.
GABRIEL DOBRE, fostul partener al câinelui: Noi îi spunem refuzul de hrană pentru că cineva dacă îi aruncă carne sau ceva otrăvit cu ceva să nu poată să mănânce de la persoana străină.
DUMITRU COARNĂ, lider sindicat: Câinele, în momentul în care a fost predat de Dobre la IPJ, cântărea 48 de kilograme, astăzi, din câte ştiu eu, cântăreşte 42 sau 43.
VLAD VANCIA, expert în psihologia animală: Ar trebui câinele să fie într-o stare bună, într-o stare pozitivă. Împreună cu vechiul partener să intre în contact cu noul partener şi să aibă activităţi toţi trei împreună, după care, încet-încet, vechiul partener ar trebui să se retragă.
Doar că atunci când s-au făcut regulementele, nimeni nu s-a gândit la asta. În lege, câinele poliţist este un. bun fix, asemenea unui dulap sau o maşină. Mai mult, legea a fost gândită doar pentru cazul în care câinele iese la pensie, nu şi omul.
Impresionaţi de drama câinelui, aproape 30 de mii de oameni au semnat o petiţie- Salvaţi l pe Aldo. Reprezentanţii IPJ nu au comentat situaţia. S-au trezit însă cu inspectorii corpului de control pe cap. Se fac fac verificări pentru a vedea condiţiile în care sunt ţinuţi câini poliţişti
(Reporter): Câte IPj-uri au padocuri corespunzătoare?
(Dumitru Coarnă, lider de sindicat): Au foarte puţine - padocuri corespunzătoare, extrem de puţine, majoritatea câinilor sunt ţinuţi acasă de către instructori.
Între timp, membrii Centrul Chinologic au luat câinele la Sibiu. A fost evaluat medical şi a intrat într-o perioadă de adaptare.
Comisar COSTIN DAVID, director al Centrului Chinologic Sibiu: Aldo beneficiază de cele mai bune condiţii de cazare şi îngrijire, iar binele câinelui este şi va rămâne în permanenta atenţie a personalului Centrului.
Noul partener speră totuşi să-i câştige încrederea lui Aldo.
ANTONEL MIHĂILESCU, noul partener al câinelui: Starea câinelui e foarte bună. Încă două săptămâni la Sibiu şi după aceea sperăm să ieşim la activităţi.
Gabriel Dobre s-a oferit să participe voluntar la acomodarea câinelui cu noul partener.
GABRIEL DOBRE, fostul partener al câinelui: Cel puţin, măcar o lună de zile, zi de zi să mergem împreună cu noul conductor, să-i dăm mâncare, să ne jucăm, să facem totul treptat. Câinele să nu suferă
Specialiştii Centrului Chinologic de la Sibiu sunt cei care vor decide într-un final soarta lui Aldo.