Am intrat în Săptămâna Albă, înainte de începutul Postului Paştelui. Ce alimente pot fi consumate până la Lăsata Secului
În mai puţin de o săptămână, credincioşii intră în Postul Paştelui, unul aspru, lung şi cu puţine dezlegări la pește. Până atunci, am intrat în săptămâna albă, cea premergătoare Sfintelui Paşte. În aceste zile, credincioșii vor putea mânca "de dulce", însă, doar lactate, ouă şi peşte, nu şi carne.
De Angela Bertea la 25.02.2025, 09:56- SURSE: Toni Greblă va fi demis din funcția de președinte al AEP. Decizia luată de coaliție. DETALII la Observator 17:00
- Efectul Elon Musk și JD Vance la alegerile din Germania: se va repeta scenariul în România? Analist: "S-a mobilizat și electoratul din cealaltă tabără"
Este o săptămână de pregătire pentru cei care vor dori să postească în Postul Paştelui.
Practic, organismul este gata pentru zilele în care proteinele de origine animală vor fi scose din meniu pentru o perioadă mai îndelungată.
Preoţii atrag, însă, atenţia că săptămâna albă este una de pregatire nu numai din punct de vedere alimentar, ci şi spiritual. "Rugăciunile din biserică, multe dintre ele vorbesc deja despre starea minţii creştinilor în post şi ne cheamă să ne modificăm puţin modul de a gândi şi de a fi, iar al doilea aspect este cel culinar", spune părintele Adrian Duțuc.
Ce spun nutriţioniştii despre lipsa cărnii din meniu
Nutriţioniştii spun că lipsa cărnii din meniu nu ar trebui să îngrijoreze atâta timp cât combinăm corect alimentele. "Dacă facem o combinaţie corectă în farfurie, ou, peşte sau brânză, în asociere cu legume, în combinaţie cu carbohidraţii integrali, din punct de vedere calitativ, ne sunt asigurate toate nutrimentele de care avem nevoie", explică Daniela Bălănucă, nutriționist.
De la diferite sortimente de brânză şi până la lapte şi ouă, credincioşii vor putea găsi de toate în piețele agroalimentare, iar vânzătorii speră ca această perioadă să se simtă şi în vânzări.
Producătorii locali îşi așteaptă clienţii cu produse proaspete şi de calitate. Vânzările vor creşte mai mult înainte de sărbătorile pascale, când gospodinele pregătesc copturile specifice Paştelui.