Ancheta în cazul copilului mort într-un spital privat din București va dura un an
Ancheta în cazul copilului mort după o operaţie banală, la o clinică privată, mai durează cel puţin un an. Reprezentanţii Colegiului Medicilor au declarat că vor apela la cei mai buni experţi pentru a afla dacă băieţelul de un an şi zece luni putea fi salvat.
De Redactia Observator la 24.10.2018, 20:27Ancheta în cazul copilului mort după o operaţie banală, la o clinică privată, mai durează cel puţin un an. Reprezentanţii Colegiului Medicilor au declarat că vor apela la cei mai buni experţi pentru a afla dacă băieţelul de un an şi zece luni putea fi salvat. Însă, ar putea avea un răspuns pentru familie peste luni bune. Atât durează verificarea documentelor, expertizele şi audierea medicilor care s-au ocupat de pacient.
Părinţilor care şi-au pierdut copilul, reprezentanţii Colegiului Medicilor le-au transmis că ancheta va merge pe firul procedurilor medicale până la descoperirea adevărului. Vor fi verificate toate fişele medicale, vor fi audiaţi medicii implicaţi şi va fi analizată şi oportunitatea unei asemenea intervenţii chirurgicale.
”Sigur ceva s-a întâmplat”
Experţii vor încerca să afle şi dacă operaţia a fost executată corect din punct de vedere tehnic.
Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România: Sigur ceva s-a intamplat, care a dus la acest prejudiciu si acel ceva este obiectul cercetării noastre. Șirul lung care a dus la decesul copilului si in a cui sarcină cade. A institutiei sau a medicilor.
Familia lui Ştefan susţine că medicul care s-a ocupat de copil ar fi insistat pentru operaţie.
MARIANA IONESCU, bunica copilului: Doamnă, era necesară această operație, vă rog să-mi raspundeți la intrebare. Si a spus nu. Și atunci?
ANDREEA DUŢĂ, mama copilului: Și-au bătut joc de Ștefan, dar nu trebuie să-și mai bată joc de alți copii!
”O complicație foarte rară”
Familia susţine că, după operaţie, niciun medic nu şi-a dat seama că băieţelul făcuse hemoragie internă, deşi simptomele erau clare.
Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România: O complicatie, de tipul celei care a aparut, este foarte rara. Chirurgul, medicul are tentatia de a nu se gandi la ea, la posibilitatea acelei complicatii.
Dacă vor fi gasiti vinovaţi, sancţiunea în cazul medicilor poate merge până la limitarea dreptului de a practica profesia pe o perioadă de timp sau definitiv.
ANDREEA DUŢĂ, mama copilului: Să îşi facă ce anchete doresc. Din punctul meu de vedere, este o instituţie gen gaură fără fund, nu-mi aduc aminte de vreun caz soluţionat în favoarea pacienţilor!
Reprezentanţii Colegiului Medicilor susţin că, în fiecare an, două sau trei anchete sunt finalizate cu cele mai dure sancţiuni care pot fi acordate unui medic.