Video "Micro-pensionarea", soluția Generației Z. Costi a luat o pauză plătită de la job ca să evite burnout-ul
Pentru că se simt prea obosiţi sau au nevoie de o nouă perspectivă în carieră, tot mai mulţi tineri din România îşi iau pauze de la locul de muncă. Trendul, specific celor din Generaţia Z, poartă numele de micro-pensionare, adică o vacanţă care poate dura de la câteva săptămâni până la câţiva ani. Companiile s-au adaptat, astfel că tot mai multe sunt de acord cu această opţiune, pentru a-şi păstra angajaţii buni.
Costi are doar 20 de ani, dar lucrează deja într-o companie multinaţională. După ceva timp şi-a dat seama însă că are nevoie de mai mult timp pentru pasiunile sale. S-a simţit epuizat aşa că a luat o pauză plătită.
"Am de gând să mă bazez pe planul meu personal, pe sport, să învăţ la facultate mai mult, să ridic un pic procesul acesta de evoluţie", ne spune Costi, student.
Şi alţi tineri din Generaţia Z, adică cei care au între 20 şi 29 de ani, cred că uneori ritmul unui job stabil este suprasolicitant.
Ce spun tinerii
- Tânăr român, dispărut în Germania de 3 săptămâni. Alexandru este căutat cu disperare de familie
- Vânzările de Tesla s-au prăbușit şi în România, cu -80% în primele trei luni ale anului
- Cât costă kitul de supraviețuire, recomandat în caz de dezastru. Ne poate ajuta să rezistăm 72 de ore
- "Micro-pensionarea", soluția Generației Z. Costi a luat o pauză plătită de la job ca să evite burnout-ul
- Unghiul mort, responsabil pentru accidentul în care o bătrânică a fost strivită de un TIR. Cum putea fi...
"Sunt nişte pretenţii de la nişte tineri mult prea mari, adică au pretenţia să se lucreze, cel puţin în unele corporaţii să se lucreze la un nivel cum lucrează o persoană care vede doar muncă acasă, muncă acasă", "Nu neapărat o vacanţă, dar câteva zile libere nu ar strica", "Mi se pare că este ceva foarte nevorbit şi se spune că generaţia Z nu vrea să muncească, generaţia Z nu vrea să meargă la muncă", ne spun tinerii.
Ultimele date arată că 7 din 10 tineri nu-şi doresc un program de 8 ore fiind extrem de obositor. Astfe, aleg joburi unde pot avea flexibilitate.
Ce spun specialiştii în resurse umane
Specialiştii în resurse umane spun că stresul acumulat poate duce la burnout - o oboseală psihică dobândită în timp, care impactează grav sănătatea angajaţilor.
"El poate nu lucrează mult, lucrează 9 ore, dar existând un manager toxic, care este până la urmă primul motiv pentru care îţi pleacă un angajat", explică Sorina Faier, expert resurse umane.
Directorii de multinaţionale ştiu deja ce vor tinerii şi se adaptează. Sunt dispuşi să le acorde perioade de pauză de la câteva săptămâni până la câţiva ani sau să le reducă programul de lucru cu câteva ore în fiecare zi.
"Suntem extrem de flexibili în zona aceasta în aşa fel încât le oferim de exemplu posibilitatea de reducere a programului de lucru. Sau posibilitatea să treacă de la 8 ore la 6 ore şi surprinzător sunt mult mai motivaţi şi contribuie mult mai mult", ne spune Tatiana Mircea, director HR multinaţională.
Ultimele date arată că 6 din 10 angajaţi români simt frecvent stres la locul de muncă şi cer mai multe zile libere sau un program mai lejer. Spre deosebire de anul sabatic, micro-pensionarea presupune ieşirea repetată din câmpul muncii, pe o perioadă nedeterminată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰