ANIMAŢIE. Scene apocaliptice într-o pădure din România, după ce a fost lovită de fenomenul "Downburst"
Fenomene meteo extreme răvăşesc ţara. O furtună teribilă a lăsat în urmă un peisaj înspăimântător. O pădure întreagă a fost pusă la pământ în Maramureş, brazi uriaşi de zeci de metri înălţime au fost pur și simplu retezaţi la jumătate. Oamenii sunt îngroziţi de forţa naturii, spun că vijelia a început din senin şi abia au apucat să se salveze.
De Redactia Observator la 02.07.2024, 19:25Peisajul pare desprins dintr un film apocaliptic. Asta a mai rămas din pădurea din Văleni, Maramureş, după o furtună de câteva minute. Brazi uriaşi s-au rupt la jumătate ca beţele de chibrit. Proprietarii au privit şocaţi cum arborii sunt seceraţi de rafale. Vântul a bătut cu 100 de kilometri la oră
"Nici nu a fost greu să ne dăm seama ce se întâmplă la ce rafale de vânt au fost şi ce vreme a fost că ziceai că vine sfârşitul lumii. Nu a fost nicio îndoială că e prăpăd şi dezastru în natură", declară Maria Nemeș, proprietara pădurii. "Eu nu am văzut niciodată (n.r. aşa ceva), nici în filmele de groază. Mă uitam pe cer, deci de pe geam nu am văzut aici, în uliţă, la 5 metri. Atât de înnorat a fost. Şi de vânt, şi frunze, şi copaci. Toate au fost răsturnate", adaugă Mihai Nemeș, proprietar pădure.
Toţi brazii au fost puşi la pământ de furtuna puternică
Brazii familiei Nemeş au fost plantaţi în urmă cu aproape jumătate de secol. Cât poţi vedea cu ochii, pe o suprafaţa de aproximativ un hectar, erau brazi înalţi de peste 20 de metri. Toţi au fost puşi la pământ de furtuna puternică. "S-a învârtit ploaia şi a fost aşa, te gândeai că... o ceaţă din aia, a fost şi gheaţă. Nu ştiu. Eu nu am mai văzut o ploaia aşa în viaţa mea", mai spune Maria Nemeș, proprietara pădurii.
Specialiştii spun că fenomenul poartă numele de Downburst. Un curent de aer rece coboară în viteză spre pământ, iar la impact generează rafale de vânt, dar şi cantităţi mai mari de apă. Practic, e ca o bombă cu aer care spulberă tot în cale. "Poate să fie un microburst, adică intensificarea aceasta puternică de vânt care să determine rafale puternice şi să rupă şi copaci în astfel de situaţii", explică Meda Andrei, climatolog.
Furia naturii i-a îngrozit pe oameni
Furia naturii i-a îngrozit pe oameni, dar din fericire, nimeni nu a fost rănit în timpul fenomenului extrem. "Eu am fost singură în casă, a fost o stare de panică. Doamne, se sfârşeşte lumea. Bătea ploaia pe geamuri atât de tare că am avut impresia că a spart geamul", povesteşte o localnică.
În schimb, în aceeaşi loclitate, un bărbat de 40 de ani a ajuns la spital după ce o bucată de ţiglă purtată de vânt l-a lovit în cap. "A fost o vreme grea, a afectat în special localitatea Văleni. Câteva locuinţe, câteva anexe gospodăreşti. Drumurile le-a făcut praf", spune Petru Nemeș, primar comuna Călinești.
Nu e prima dată când furtunile seceră păduri în România. Un cod roşu de vreme extremă a făcut una cu pământul 80 de hectare din Pădurea Cheia din Prahova, în urmă cu patru ani. Şi atunci, rafalele de vânt au avut peste 100 de kilometri pe oră şi au frânt şiruri de brazi.