Apă la robinet, cu porţia, în Gorj. Oamenii îşi strigă disperarea, primarul îi acuză că o folosesc să ude grădinile
Canicula din ultima perioadă a afectat destul de mult viaţa celor din mediul rural. Cel mai greu este însă pentru cei care nu au la dispoziţie suficientă apă pentru uz caznic. O astfel de situaţie se găseşte în mai multe localităţi din Gorj, acolo unde, spre disperarea localnicilor, pe conducte este mai mult aer decât apă. Astfel că oamenii au ajuns să primească apă cu porţia, şi doar între anumite ore.
De Alin Stan la 03.08.2021, 21:50În comuna gorjeană Scoarţa, apa de pe conducte este din ce în ce mai puţină, spre disperarea localnicilor, care au ajuns să o primească cu porţia.
Nicoleta Bărbat, purtător de cuvânt Aparegio Gorj: Din cauza secetei și a consumului mare de apă în această perioadă, în localitatea Scoarța, furnizarea apei potabile se face la program, pe două tronsoane din două în două zile.
Cei care au de suferit sunt bineînţeles localnicii, care sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă de la fântâni. "Scoatem cu găleata, de la 40 de metri. Şi de spălat, că avem maşini de spălat şi baie şi tot", spun oamenii, nevoiţi să încălzească apa la aragaz.
Oamenii lăsaţi fără apă în Gorj îşi strigă disperarea
Localnic: Nu este bine. Trebuie să te speli într-un vas, la animale le dăm din butoaie. Noi bem din sticle pe care le cumpărăm. Asta este.
Localnic: Pe căldura asta este foarte greu să cărăm cu butoaiele de la baltă pentru păsări, pentru porci. Este foarte greu, dar nu avem ce face.
Primarul comunei recomandă oamenilor să raţionalizeze consumul de apă.
Ion Stamatoiu, primar Scoarța: Cetățenii care au apă o folosesc la udatul grădinilor. Eu îi înțeleg, dar fac apel și trebuie să înțeleagă toți și să fim oameni unii cu alții. Sunt cei din partea de jos care folosesc apa la udat, mă bucur că muncesc şi au agricultură, dar trebuie să se gândească şi la ceilalţi care nu beneficiază de această apă măcar pentru uzul intern.
Aceeaşi situaţie se găseşte şi în localităţile gorjene Runcu, Dănești și Bălănești. Şi aici localnicii primesc apă la robinete tot cu porţia.