Antena LIVE
Video

Arhiepiscopia Bucureştilor a anunţat primele măsuri după reportajul Recorder. Vicarul Aurel Mihai şi-a dat demisia

Arhiepiscopia Bucureştilor a reacţionat în urma reportajului Recorder şi a anunţat că instituţia nu îşi însuşeşte atitudinea clericilor corupţi, împotriva cărora a luat măsuri de fiecare dată. Arhiepiscopia a reluat şi ideile expuse de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care spunea că materialul Recorder a fost construit pentru a transfera asupra Patriarhului Daniel vina unor aşa-zişi complici.

De la 13.10.2021, 18:04
Vicarul Aurel Mihai şi-a dat demisia după reportajul Recorder Youtube Recorder

Arhiepiscopia Bucureştilor, ca şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a criticat reportajul Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor, spunând că este construit pentru a transfera asupra Patriarhului Daniel vina unor aşa-zişi complici, dar a anunţat şi primele măsuri în urma investigaţiei jurnalistului Victor Ilie.

Arhiepiscopia Bucureştilor spune că Preotul Aurel Mihai - vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi-a prezentat demisia şi nu mai ocupă niciun post în administraţia bisericească, după ce a recunoscut că exprimările prezentate în cadrul reportajului au fost neadecvate. ”Teoretic, este desigur posibilă o tentativă de inducere în eroare din partea unor oameni rău intentionaţi, fie ei şi angajaţi ai Bisericii. Odată dovedită reaua lor voinţă sau implicarea în ceva reprobabil, aceştia sunt şi vor fi oricând sancţionaţi şi îndepărtaţi, întrucât compromit Biserica. Niciun act de corupţie nu trebuie tolerat într-o instituţie, mai ales în Biserică”, a mai transmis Arhiepiscopia Bucureştilor. 

Lazăr Neacşu, politicianul care apare în ancheta Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor şi care şi-a dat demisia din partid şi din calitatea de consilier general al Municipiului Bucureşti, şi-a prezentat demisia şi din funcţiile bisericeşti. Acesta era membru în Adunarea Eparhială şi în Adunarea Naţională Bisericească. ”Afirmaţiile domnului Lazăr Neacşu sunt neadevărate şi iresponsabile, recomandându-se, de exemplu, în mod absurd, „deputat de Patriarhie”. Referitor la afirmaţia acestuia cu privire la apartenenţa sa politică, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a îndemnat pe nimeni, niciodată, să se înscrie în vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutră din punct de vedere politic", a transmis Arhiepiscopia Bucureştilor.

Administraţia Patriarhală va cerceta aspectele din reportajul Recorder

Pe acelaşi subiect

Potrivit comunicatului, pentru clarificarea aspectelor apărute în materialul video menţionat mai sus, se va face o cercetare la Arhiepiscopia Bucureştilor de către reprezentanţii Administraţiei Patriarhale. 

Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut precizări şi cu privire la S.C. Solid System Solution S.R.L., reprezentată de Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obţine fonduri pentru biserici.  

”Facem precizarea că, în urma unor cercetări interne făcute din motive rezonabile care ţin de documentaţia depusă pentru licitaţie şi care au condus la concluzia că procesul de licitaţie a fost viciat, firma a fost descalificată, cu interdicţia de a mai participa la licitaţii organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021 (cu aproape două luni înainte de apariţia acestui material), aspect comunicat tuturor unităţilor de cult din eparhie. Aceleaşi măsuri au fost aplicate, de-a lungul timpului, şi altor societăţi comerciale care au încercat să intervină ilegal în procedura de licitaţie”, se mai arată în documentul citat.  

Arhiepiscopia Bucureştilor transmite, de asmenea, că aplică de mai mulţi ani un set amplu de proceduri administrative şi tehnice, după cum urmează: 

”Arhiepiscopia Bucureştilor nu îşi însuşeşte atitudinea clericilor corupţi. Acolo unde au existat deficienţe privind corectitudinea, au fost luate măsuri de sancţionare şi îndreptare; de aceea nu trebuie să se creeze o imagine negativă faţă de toţi ceilalţi clerici care lucrează corect. Arhiepiscopia Bucureştilor, prin măsurile implementate de ani de zile, a prevenit şi a luat măsuri de sancţionare faţă de clericii care au lucrat incorect. Avem convingerea că, privind lucrările realizate la multe biserici din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, am făcut eforturi să identificăm cele mai transparente, corecte şi eficiente proceduri, care să asigure durabilitatea, termenele de execuţie şi preţul cel mai mic. Procedurile aprobate de Arhiepiscopie sunt corecte şi eficiente, specifice persoanelor juridice de drept privat, întrucât nu există un act normativ sau contract prin care Statul Român să se angajeze că suportă integral sau într-un procent definit cheltuielile acestor obiective. Numai în funcţie de disponibilităţi, unele instituţii publice cu atribuţii în domeniul sprijinirii cultelor pot oferi sprijin financiar”, se mai arată în comunicat.  

Reţeaua secretă a "Marelui Alb", devoalată de un jurnalist infiltrat în interiorul sistemului

Pentru a devoala mecanismele imperiului financiar construit de BOR, jurnalistul Victor Ilie și-a creat o identitate falsă şi s-a infiltrat în sistem pozând într-un om de afaceri cu conexiuni politice care poate face rost de bani europeni pentru reabilitarea unor biserici.

A reuşit astfel să ajungă la episcopul vicar Aurel Mihai, consilierul general Lazăr Neacșu, care se autodescrie ca un reprezentat al Bisericii în politică, și la un om de afaceri care lucrează cu Biserica. Aceştia i-au explicat exact cum funcţionează sistemul, cum sunt câştigate contractele de reabilitare sau construcţie ale bisericilor şi cum toate aceste acţiuni au binecuvântarea Patriarhului Daniel, pe care îl numesc "Marele Alb".

Ancheta realizată cu camera ascunsă a scos la iveală cum firme "de casă" ale Bisericii depun dosare la Primărie în numele lor, pentru a obţine finanţare pentru anumite lucrări, iar apoi îşi recuperează banii şi îi multiplică din licitaţiile pentru realizarea lucrărilor, pe care le câştigă pentru că doar lor le sunt cunoscute din Ziarul Lumina, denumit "SEAP-ul Bisericii". "Nu există pe piaţă Ziarul Lumina? Nicăieri. Numai în Biserică. Ai înţeles?", spune Lazăr Neacşu.

Lazăr Neacşu, demisie din PSD şi din funcţia de consilier general

PSD Bucureşti a anunţat că Lazăr Neacşu, politicianul care apare în ancheta Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor, şi-a dat demisia din partid şi din calitatea de consilier general al Municipiului Bucureşti.

Consilierul general Lazăr Neacşu, care se autodescrie într-un reportaj Recorder ca un reprezentat al Bisericii în politică, şi-a dat demisia din partid şi din Consiliul General al Municipiului Bucureşti în urma dezvăluirilor din ancheta jurnalistică privind fondurile publice alocate bisericilor.

"Organizaţia PSD Bucureşti şi Organizaţia PSD Sector 4 anunţă că Neacşu Lazăr şi-a prezentat în această dimineaţă demisia din Partidul Social Democrat şi din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti", a transmis Biroul de presă PSD.

Ți-a plăcut acest articol?

arhiepiscopia bucurestilor aurel mihai biserica ortodoxa romana lazar neacsu marius iorga patriarhul daniel
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024