Antena LIVE
Video

"Aş vrea să rămân în România. O să fac tot posibilul" 1 Decembrie, ziua în care românii s-au adunat, cu mic, cu mare, în jurul tricolorului

La 104 ani de la Unire, toate drumurile au dus la Arcul de Triumf. Capitala a fost gazda celei mai grandioase parade militare din ţară. În ciuda frigului, 35.000 de oameni s-au strâns la Arcul de Triumf ca să sărbătorească Marea Unire. Veteranii au fost onoraţi. Armata şi-a etalat, în premieră, noile achiziţii: sistemele HIMARS şi Patriot, iar partenerii NATO au defilat alături de militarii noştri în cadenţă perfectă. Sărbătoare a fost în toată ţara, s-a defilat şi la Alba-Iulia, Iaşi, Timişoara sau Buşteni.

De la 01.12.2022, 19:32

În ploaie, vânt şi frig, 35.000 de oameni au cântat într-un glas imnul naţional în Capitală. Au fost portavoce pentru alte milioane, din ţară şi de pretutindeni, care muncesc şi speră la un viitor mai bun pentru România.

Româncă: Aş vrea să rămân în România şi o să fac tot posibilul să rămân aici.

Pentru prima dată, niciun fost şef de stat nu a participat la parada militară din Capitală. De regulă, erau nelipsiţi Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. Ceremonia de la Arcul de Triumf a început cu preşedintele Klaus Iohannis care a depus o coroană de flori în onoarea celor care au pierit pe câmpul de luptă, Apoi, peste 1.500 de militari de la forţele Armatei Române şi NATO au defilat într-o cadenţă perfectă.

Prezenţa NATO, mai mare ca niciodată la noi în ţară

Pe acelaşi subiect

Dumitru Todosiuc, colonel: În România sunt peste 5.000 de militari străini grupaţi în acest grup de luptă.Militarii sunt dispuşi în cele două garnizoane, Cincu, francezii, şi la Mihail Kogălniceanu, partea americană, dar în acelaşi timp militarii au fost şi au desfăşurat activităţi şi în multe alte garnizoane din ţară, exerciţii în comun cu militarii români din diferite unităţi, în funcţie de specificul lor.

Primii care au trecut pe sub Arcul de Triumf au fost paraşutiştii care au purtat steagurile a 25 de divizii cu experineţă pe fronturile din Afganistan, Irak sau Bosnia Herţegovina. A urmat salutul dat de 33 de militari, veterani ai teatrelor de operaţii.

Prezentă în Europa pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, divizia 101 Aeropurtată "Screaming Eagles" a trecut pe sub Arcul de Triumf. Cu ocazia Zilei Naţionale, Armata şi-a etalat şi noile achiziţii: sistemele HIMARS şi Patriot. Observator a ajuns şi în interiorul uneia dintre cele mai performante transportoare blindate, Piranha 5, intrat de curând în dotarea Armatei Române.

Andre Rotaru, reporter Observator: O adevărată maşinărie de luptă care cântăreşte 30 de tone, este fabricată în România şi poate transporta în siguranţă pe câmpul de luptă opt soldaţi complet echipaţi împreună cu trei membri ai echipajului.

Din cauza vremii urâte, spectacolul a fost doar la sol. Defilarea avioanelor și elicopterele a fost anulată. Însă nimic nu întunecat bucuria oamenilor. Au sărbătorit şi cei care nu s-au născut în România, dar pentru care ţara noastră a devenit acasă. Atmosfera de sărbătoare s-a terminat odată cu parada. A urmat.bulucul spre casă.

Defilare de Ziua Națională și în Capitala Unirii, Alba Iulia

În Capitala Unirii, vremea a fost mai blândă şi oamenii s-au putut bucura şi de spectacolul oferit de Aviaţia Română.

Alex Prunean, reporter Observator: Peste 800 de militari din 26 de detaşamente defilează în acest moment pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. A fost adusă tehnica de luptă atât terestră, cât şi cea aeriană. Cei 25.000 de oameni pot să vadă pe cei elicopterele Puma Socat sau F-16.

Cetatea Alba Carolina a fost plină ochi de oameni veniţi din toate colţurile ţării. Mulţi au fost cu gândul la românii care nu sunt acasă de ziua lor.

Premierul Nicolae Ciucă a partipat la ambele parade, din Bucureşti şi Alba Iulia. Prim-ministrul s-a întors apoi în Capitală pentru recepţia oferită de Klaus Iohannis.

200 de invitaţi de seamă a avut preşedintele la Palatul Cotroceni, de Ziua Națională

De la Preafericitul Daniel, la şefii Serviciilor secrete, preşedinţii celor două camere şi miniştrii Guvernului Ciucă. La eveniment a participat şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. În schimb a absentat Marcel Ciolacu, iar liderii partidelor de Opoziţie nici n-au fost pe lista invitaţilor

Klaus Iohannis, preşedintele României: Sărbătoarea Zilei Naționale din acest an ne găsește într-un nou context tensionat, provocat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Războiul de la granițele noastre a declanșat o criză de securitate, o criză energetică și o criză umanitară și a generat, totodată, o ascensiune a extremismelor și a discursului urii. Avem, așadar, mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice și să nu ne îndepărtăm de ele. Izolaționismul și teoriile populiste sunt perfide și deopotrivă periculoase.

La Iaşi, o fetiţă a aşteptat cu sufletul la gură să-l vadă pe tatăl ei, militar, defilând. La Târgu Mureş, ceremonia a fost umbrită de un incident nefericit. Un paraşutist aproape că s-a prăbuşit în mulţimea care urmărea parada. Contragreutatea şi steagul său au lovit mai mulţi oameni, potrvit imaginilor primite pe Fii Observator. 

Ziua Naţională va avea de-acum o dublă însemnătate pentru Cosmin şi Antonela. Tânărul de la forţele speciale din Târgu Mureş şi-a cerut iubita în căsătorie, imediat după paradă.

Ți-a plăcut acest articol?

ziua nationala 1 decembrie romania parada militara parada
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024