Antena Meniu Search
x

Parada de 1 Decembrie 2022. Înregistrarea completă cu defilarea armatei române. Cele mai spectaculoase momente

Peste 1.500 de militari au bătut pas de defilare și au trecut mândri, în această dimineaţă, de Ziua Naţională, pe sub Arcul de Triumf. Din păcate, vremea a schimbat planurile, iar evenimentul a fost lipsit de survolul avioanelor şi elicopterelor care s-au antrenat zile la rând să facă spectacol pe cerul Capitalei. Cu toate acestea mii de oameni, copii, părinţi şi bunici au îndurat ploaia şi frigul şi au urmărit cu entuziasm parada. Festivitățile au putut fi urmărite LIVE VIDEO pe www.observatornews.ro/live şi pe pagina noastră de Facebook

De Redactia Observator la 01.12.2022, 14:58

UPDATE 13:00 Soldaţii americani din divizia "Screaming Eagles", veniţi în premieră

La 104 ani de la Marea Unire, mii de oameni au cântat într-un glas Imnul României la Arcul de Triumf.  S-a ţinut un moment de reculegere şi a fost depusă o coroană de flori, în memoria eroilor neamului. Apoi a urmat cadenţa perfectă. 1.500 de militari din toate forţele Armatei Române, din Ministerul de Interne, SRI şi STS. Au îndurat ploaia şi frigul. 

Primii care au trecut pe sub Arcul de Triumf au fost paraşutiştii care au purtat steagurile a 25 de structuri militare cu experienţă în misiuni din Afganistan, Irak sau Bosnia Herţegovina. Uniformele de odinioară au fost aduse în scenă de militarii Asociaţiei Tradiţiei Militare. A urmat salutul dat de 33 de militari, veterani ai teatrelor de operaţii. 

Pentru prima dată în România au fost prezenţi şi militarii Diviziei de infanterie uşoară a armatei SUA, cunoscuţi sub numele de Screaming Eagles, care au un palmares impresionant de misiuni contra terorismului. Nu a lipsit nici tehnica militară: transportoare blindate, vehicule Humwee, sau lansatoare de rachete. Partenerii NATO au fost şi ei prezenţi la paradă. Militari francezi, polonezi sau portughezi au defilat cu tehnica din dotare. 

Pe acelaşi subiect

În ciuda vremii, zgribuliţi, dar încântați, spectatorii de toate vârstele au fluturat tricolorul, i-au aplaudat şi ovaţionat pe militari. Momentul avioanelor a fost înlocuit de spectacolul fanfarei militare. Evenimentul s-a încheiat cu o expoziţie de tehnică militară. 

UPDATE 12:00 Parada militară de la Arcul de Triumf s-a încheiat

Parada militară de Ziua Naţională a României, organizată joi în Capitală, s-a încheiat, aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, la care s-au alăturat militari străini, defilând pe sub Arcul de Triumf.

De asemenea, la paradă au defilat reprezentanţi ai Grupului de Luptă al NATO dislocat în România.

UPDATE 11:20 Parada militară de Ziua Naţională a României a început la Arcul de Triumf

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început joi la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 86 de ani, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Reginei Maria.

În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Naţional de către muzicile militare ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I". În timpul intonării Imnului de stat, au fost trase douăzeci şi una de salve de tun.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pentru unitate.

Asistă la paradă premierul Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

UPDATE 10:40 Show-ul aviatic de 1 Decembrie, anulat

Avioanele nu vor survola la parada de la București din cauză că plafonul de nori este foarte jos, anunță generalul Daniel Petrescu. ANM a anunțat că nebulozitatea va fi persistentă și sunt condiții de ploaie, lapoviță și chiar ninsoare, dar și condiții de formare a poleiului.

 

Pregătirile pentru parada de 1 Decembrie au început dis-de-dimineață. Vehiculele și tehnica militară sunt pregătite de defilare. Vor fi peste 120 de mijloace blindate, transportoare, tancuri, lansatoare de rachete. De asemenea, la parada din Capitală vor fi prezentate în premieră și celebrele sisteme HIMARS și Patriot, potrivit Defense România

Defilarea de la Arcul de Triumf se anunţă de neratat, cu multe premiere. Parada de 1 Decembrie se vede la Antena 1. Transmisiunea poate fi urmărită şi pe site-ul nostru www.observatornews.ro şi pe pagina noastră de Facebook, începând cu ora 10:50.

Restricţii de circulaţie în Bucureşti, de Ziua Naţională

De Ziua Naţională, Brigada Rutieră a Capitalei a dispus restricţionarea traficului rutier în zona Arcului de Triumf, pe şoseaua Kiseleff şi străzile adiacente paradei militare.

Potrivit Brigăzii Rutiere, în ziua de 1 decembrie, în intervalul orar 4.00 - 18.00, traficul va fi blocat pe:

  • şoseaua Kiseleff şi străzile adiacente, între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal
  • bulevardul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
  • strada Alexandru Constantinescu, între bulevardul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
  • bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, între bulevardul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
  • strada Arh. Ion Mincu, strada Barbu Delavrancea, strada Nicolae Ionescu, strada Ady Endre, strada Sg. Vasile Dorobanţu, strada Docenţilor, strada Mahatma Gandhi şi pe strada Petofi Sandor;
  • strada Clucerului, între Arh. Ion Mincu şi bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, şi a străzilor adiacente către bulevardul Ion Mihalache;
  • strada Gheorghe Brătianu, între Arh. Ion Mincu şi strada Docenţilor, şi pe străzile adiacente spre bulevardul Aviatorilor;
  • strada Uruguay, între bulevardul Aviatorilor şi şoseaua Pavel D. Kiseleff, şi pe străzile adiacente spre cele două bulevarde;
  • strada Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo.

Programul defilării de Ziua Naţionala a Romaniei

Peste 1.500 de militari și specialişti din MApN, MAI, SRI, STS și ANP, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf. Pe 1 Decembrie, în București, de la ora 11.00, peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, anunță MApN.

De asemenea, la Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii. Totodată, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 850 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Administrației Naționale a Penitenciarelor, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română, cu aproximativ 60 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare. De asemenea, din dispozitivul de defilare va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Parada de 1 Decembrie 2022. Înregistrarea completă cu defilarea armatei române. Cele mai spectaculoase momente