Astăzi se împlinesc 21 de ani de când primul român a cucerit Everestul. Constantin Lăcătușu, omul care a doborât record după record
Constantin "Ticu" Lăcătuşu devine pe 17 mai 1995 primul român care cucereşte vârful Everest. El este, de asemenea, singurul alpinist român care a atins cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele şi în plus a reuşit să dea numele unui vârf din Munţii Himalaya, fiind primul care a ajuns la acel vârf neatins de om până atunci.
De Redactia Observator la 17.05.2016, 09:33Constantin "Ticu" Lăcătuşu devine pe 17 mai 1995 primul român care cucereşte vârful Everest. El este, de asemenea, singurul alpinist român care a atins cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele şi în plus a reuşit să dea numele unui vârf din Munţii Himalaya, fiind primul care a ajuns la acel vârf neatins de om până atunci.
Născut în municipiul Piatra Neamț la 21 februarie 1961, Constantin Lăcătușu a absolvit Facultatea de Geologie din București. Este alpinist, geolog și cameraman, precum şi preşedintele Clubului Montan Român.
La data de 17 mai 1995, Constantin Lăcătuşu a învins cei 8.848 metri ai vârfului Everest, punând steagul României pe cel mai râvnit vârf de munte din lume.
Ticu Lăcătușu a completat şi lista lui Messner (lista Carstensz) în 8 ani și 166 zile reuşind să urce pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente:
• iunie 1990: Elbrus (5.642 m)
• 4 februarie 1995: Kilimanjaro (5.895 m) – ruta Marangu
• 17 mai 1995: Everest (8.848 m) – premieră românească, ruta Pasul de Nord – creasta nordică – creasta nord-estică. [2]
• 16 februarie 1996: Aconcagua (6.962 m) – ruta normală
• 4 iunie 1997: McKinley (Denali) (6.194 m) – prima ascensiune a unei echipe românești, ruta West Butress
• 25 aprilie 2000: Puncak Jaya (Piramida Carstensz) (4.884 m) – premieră românească, ruta Messner (creasta Estică)
• 10 decembrie 2001: Masivul Vinson (4.897 m) – ruta normală.
În Munţii Himalaia, Vârful Europa (Peak Europa) a fost botezat chiar de alpinistul român când, în 2006, într-o expediţie alături de germani, Ticu Lăcătuşu a fost primul care a ajuns la acest vârf neatins de om până atunci.
În 2009, Constantin Lăcătuşu a făcut o ascensiune solo, în stil alpin, fără ghizi sau tabere intermediare, urcând în premieră mondială un vârf necălcat de om din Groenlanda. Muntele face parte din masivul Watkins şi are 3300 m înălţime. Este situat pe coasta estică a celei mai mari intinderi de gheaţă a planetei. A fost pentru a 5-a oară când alpinistul român a pus tricolorul pe un munte neurcat încă de cineva.
Proiectul Eco Greenland a continuat, cu a doua etapă, în 2010, alături de alpinistul Cornel Coman, care i-a fost și antrenor. Cei doi au fost premiați de președintele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret cu Diplomă de excelență.
"A fost o provocare adevărată, o aventură la care am visat. Nimeni nu păşise acolo înaintea mea. Orice astfel de premieră mondială este dublată şi de şansa de a boteza muntele pe care n-a călcat nimeni pâna la tine. Îl voi numi Petra Peek, după numele fetiţei mele mai mici, care a împlinit de curând un an. După ascensiunea pe Acoperişul Groenlandei am urcat şi pe cel de-al 3-lea, apoi cel de-al doilea pentru că vreau să urc cei mai înalţi 3 munţi ai Groenlandei în aceeaţi expediţie” a declarat Ticu Lacatuşu la momentul repsectiv.
Familia sa îl susţine, iar soţia lui, Irina Păcurariu, încearcă “să nu vadă lucrurile atât de grandios”, mai precis: “Încerc să mă gândesc la el ca la un om obişnuit. Pentru noi este bărbatul din casă, nu eroul”, a declarat ea într-un interviu.
A realizat documentarele: „Alison Hargreaves – Regina Everestului” în 1996; „Alaska – Ultima Frontiera” în 1997; „Țara Șerpașilor – Lumea de dincolo de nori” (împreună cu Irina Păcurariu) în 20013.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și