Au apărut primii cartofi noi româneşti, la un preţ de 3 ori mai mare decât cei vechi
Vestea bună - au apărut primii cartofi noi româneşti. Vestea mai puţin bună - preţul unui kilogram sare de 20 de lei, triplu faţă de cartofii vechi. Prima recoltă din acest an au cules-o fermierii din Dolj, cu două săptămâni mai devreme decât era normal.
De Diana Severin la 10.03.2025, 20:00În Dăbuleni, patria pepenilor, fermierii au dat lubeniţele pe cartofi.
"În ultima perioadă nu prea a mai rentat. Ăştia au fost chiar frumoşi", spune un agricultor.
Mioara Roambă îi cultivă pe aproape 1600 de mp. Speră, anul acesta, la o producţie bogată.
De 3 ori mai scumpi decât cei vechi
"Producţia este bunicică, aşteptam să fie mai mare, dar asta este ne mulţumim şi cu ce dă Dumnezeu, că nu avem ce face. Ajunge cu totul, cu sămânţă, cu folii cu tot cu tot - undeva la 100 cu totul. Da, 10 mii", spune Mioara Roambă.
Ca ea, şi alţi agricultori au început să scoată primii cartofi din pământ.
"Am reuşit, dar foarte multă muncă. Nu am dormit. Am tras mult mai mult. Motorină la tunuri, mult mai mulţi bani băgaţi", a declarat Daniela Onicală - producătoare.
Din solarii, cartofii ajung în pieţe la un preţ de 20 de lei kilogramul.
"Cam mare, dar pentru munca pe care o depun, şi efortul şi totul. Nuştiu dacă merită, mi se pare totuşi o sumă mare". "Să apară cât mai repede pe piaţă, ceea ce e proaspăt e binevenit pentru organism", spun clienții.
Până la finalul lunii, vor apărea la tarabă şi cartofii plantaţi direct pe câmp, sub cerul liber.
"Faptul că anul trecut a fost un an total atipic cu un februarie extrem de călduros, fermierii au văzut în ianuarie temperaturi ridicate şi au început să planteze şi în câmp", a declarat Aurelia Diaconu - director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.
Momentan, cei mai mulţi cartofi de la tarabe sut aduşi din import - Germania și Franța.