"Au aprobare de la mediu? Aşa ar fi normal." Enoriași revoltați după ce Mitropolia Olteniei a decis să taie teii din curtea bisericii Madona Dudu din Craiova
Mitropolia Olteniei se găseşte într-un nou scandal, după ce a decis tăierea tuturor teilor din curtea bisericii Madona Dudu din Craiova. Localnicii sunt indignati dupa ce zeci de copaci au fost puşi la pământ. Comisarii Gărzii de Mediu au deschis o anchetă pentru a vedea cine a dat aprobare.
De Cristina Oprea la 16.02.2023, 21:47De trei zile, în curtea bisericii Madona Dudu din centrul Craiovei răsună fierăstraiele electrice. Mitropolia Olteniei şi a dat binecuvântarea pentru tăierea tuturor teilor care împrejmuiau catedrala. Explicaţia? Se reamenajează peisagistic zona. Localnicii şi enoriaşii sunt indignaţi, mai ales că vara teii răspândeau un miros îmbătător.
"Erau buni, miroseau frumos, făceau umbră."
"Să pună alţii noi!"
"Se reface coroana, se reabilitează."
"Bine, dar aici îi taie de tot."
"Cum de tot?"
Decizia a stârnit reacții aprinse şi în mediul online. Reprezentanţii Mitropoliei spun că arborii erau bătrâni şi promit că vor planta alţi copaci.
Reacția Mitropoliei Olteniei
Ioniţă Apostolache, reprezentantul Mitropoliei Olteniei: "S-a dat de către cei de la Mitropolie, de către echipa noastră de la ocolul silvic treaba asta. Faptul că sunt pomii din curtea bisericii, le-a permis celor de la Mitropolie să ia decizia asta. Care este în favoarea celor care trec pe acolo, credincioşilor."
"Eh, specialişti!
"De când are Mitropolia specialişti?"
"Au aprobare de la mediu? Aşa ar fi normal."
"E o lege pentru toţi."
Garda de Mediu face verificări pentru a vedea dacă mitropolia a avut avize pentru a pune la pămînt copacii, cu atât mai mult cu cât zona este una de interes cultural şi natural.
Gheorghe Călinoiu, Garda de Mediu Dolj: "Luni trimit o echipă (...) să vadă în ce bază au tăiat aceşti tei. Presupun că i-au tăiat având o susţinere legală, aşa cineva nu cred îşi permitea să îi taie. Să vedem după ce se încheie actul de control, să vedem cum stau lucrurile."
Marile oraşe respiră aer otrăvit şi se topesc la dogoarea betoanelor încinse în toiul verii. De pe hărţile multor localităţi au dispărut parcuri întregi pentru a face loc blocurilor noi.
Cristina Oprea, reporter Observator: "Dacă în urmă cu 16 ani în spatele meu se întindea un parc cu o suprafaţă de 16 hectare, între timp găsim aici vile, blocuri şi şantiere deschise. Bucată cu bucată, parcul a fost retrocedat şi întreaga zonă transformată într-un cartier de locuit."
Legea obligă autorităţile să aibă registre ale spaţiilor verzi. În baza acestora se decide amenajarea unor parcuri şi grădini care să dea o gură de oxigen marilor oraşe. Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați de spaţiu verde per cap de locuitor, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății un nivel de 50 de metri pătrați. Pentru comparaţie, capitala are sub 10 metri.