Avertizare Salvamont: Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș
Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu le-a recomandat schiorilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în Munţii Făgăraş, unde buletinul nivometeorologic indică un grad 4 din 5 de avalanşă (risc mare). Testele de compresie făcute de salvamontişti indica de asemenea faptul că straturile de zăpadă nu au coeziune, au transmis pe Facebook cei de la Salvamont Sibiu.
De Redactia Observator la 19.12.2021, 17:54- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Recomandăm schiorilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone. Traseele turistice la altitudini sunt închise. În zona 1600-1800 m avem gradul 3 din 5 de avalanşă", au transmis reprezentanţii Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu.
ANM: Risc de avalanșă în Munții Bucegi și Făgăraș
Stratul de zăpadă a crescut considerabil în ultimele două zile, cu până la 50 cm în Bucegi și cu până la 30 cm în Făgăraș, îndeosebi pe versanții nordici. Pe versanții sudici, îndeosebi în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în zilele precedente. Stratul de zăpadă proaspătă atinge, în zonele înalte din Făgăraș și Bucegi, local 50-70 cm și va continua să crească în următoarele 36 de ore, îndeosebi pe versanții nordici, unde se mai pot depune local 15-20 cm. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate.
Stratul consistent de la suprafață are stabilitate și rezistență reduse. Acesta poate ceda atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșări de avalanșe. Riscul va fi mare (4). Stratul de zăpadă are dimensiuni importante și în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind însemnat (3). Avalanșe pornite din zona înaltă pot coborî la altitudini mai joase.
Risc însemnat de avalanșă în Munții Parâng-Șureanu și Munții Rodnei
Ninsorile viscolite din ultimele zile au dus la creșteri de strat, îndeosebi pe versanții nordici și la formarea de noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-estici. La peste 1800 m regăsim un strat de zăpadă proaspătă, ce depășește pe alocuri 50-60 cm și plăci de vânt recente pe versanții sudici. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici, a transmis ANM.
În ultimele 48 de ore s-au semnalat ninsori moderate care au determinat creșteri de strat, mai consistente pe versanții nordici și s-au format de noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-estici. La peste 1800 m regăsim un strat de zăpadă proaspătă, ce depășește pe alocuri 40 cm. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente.