Bancnote false, aproape perfecte, puse în circulaţie în România. Detaliul care le deosebeşte de cele reale
Alertă în magazine şi supermarketuri din pricina unei noi metode de înşelăciune, cea cu bancnote de recuzită. Printr-o situaţie de acest gen au trecut recent chiar angajaţii unui magazin din Bucureşti. Poliţiştii spun însă că nu este un caz izolat şi că au primit mai multe sesizări de acest gen.
De Cristi Popovici la 02.02.2024, 13:53"Atenţie când manipulaţi bancnotele în magazin sau la piaţă pentru că există şanse să nimeriţi una falsă. Fie că sunteţi vânzător, fie cumpărător, uitaţi-vă atent la ele! În această dimineaţă, reprezentanţii unui supermarket din Bucureşti şi-au dat seama că un client le-a plasat o bancnotă falsă, pe care scrie "Play Money", adică bani de jucărie", transmite Cristi Popovici, reporter Observator.
La cumpărături cu bani falşi
"Bancnota de 100 de lei era aproape perfectă, confecţionată din plastic, de aceleaşi culori şi dimensiuni cu una adevărată, dar şi mai multe semne de siguranţă. În schimb, scrie pe ea, într-o parte, "Play Money", detaliu care poate fi scăpat atunci când te grăbeşti şi nu te uiţi atent la bani. Este un truc folosit de falsificatori pentru a-i păcăli pe cei de bună credinţă. Inscripţia "Play Money" însă nu te scapă de răspunderea penală, spun poliţiştii. Manipularea banilor falşi este o infracţiune, chiar dacă pe ei scrie că ar fi de jucărie", adaugă Cristi Popovici, reporter Observator.
"Bancnotele false se găsesc la vânzare pe internet, iar cu 100 de lei reali poţi să cumperi 1.200 de lei falşi, cu inscripţia "Play Money". Aceste bancnote sunt utilizate în special în industria filmului sau pe reţelele de socializare, de cei care nu au bani dar care vor să pară bogaţi. Cei care produc sau pun în circulaţie bani falşi riscă până la 10 ani de închisoare", mai spune Cristi Popovici, reporter Observator.