Video Cum aleg românii restaurantele în 2025: trenduri, bugete și influența rețelelor sociale
Românilor le place să mănânce la restaurant și rămân generoși când aleg preparatele din meniu. Un studiu făcut recent arată că portofelele se deschid în funcție de vârstă, dar și de momentul zilei. Şi localurile se aleg la fel. Milienialii şi cei din Generația Z pun preț pe atmosferă, iar decizia de consum și popularitatea restaurantelor continuă să fie puternic dictată de rețelele de socializare.
Lucian Nedin e content creator, iar postările sale despre experiențele culinare sunt sunt urmărite de zeci de mii de oameni. Știe exact ce se caută, cum au evoluat preferințele consumatorilor și dacă un local are șanse să devină viral.
"Clar trebuie ca mâncarea să fie bună, dar pe lângă asta, dacă tot e mâncarea bună, preferi să ai şi un loc frumos în jurul tău, un spaţiu cu un ambient drăguţ", spune Lucian Nedin, content creator.
Bugetul românilor pentru ieşirile la restaurant diferă în funcţie de vârstă
Localurile din zonele centrale, cu design aparte și atmosferă plăcută, sunt preferate de tinerii între 18 și 24 de ani. Oricum această categorie de vârstă iese cel mai des în oraş. Preferă cafenelele de specialitate sau cele care au brunch. Restaurantele clasice le vizitează cam o dată pe săptămână.
- Anisia şi-a îndeplinit visul abia după ce a plecat din România. Afacerea deschisă în Belgia, apreciată de...
- Bărbat amenințat cu o armă de un individ, într-un restaurant din Sectorul 1 al Capitalei
- Doi tineri, filmați cum își rup fire de păr din cap și le pun în mâncarea de la restaurant. Cuplul din Texas...
- Doi bărbați și o femeie, filmați cum fură mai multe solnițe dintr-un restaurant. Imaginile postate de...
- Şapte cluburi de noapte şi restaurante din Bucureşti, închise de ANPC. Amenzi de 357.000 de lei
Tinerii cheltuie între 150 și 300 de lei la o ieșire, iar 63% dintre aceștia consideră că locația este foarte importantă. Pentru ei, experienţa e mai degrabă socială, decât gastronomică. Segmentul 25-30 de ani alocă un buget ce variază între 200 de lei și 400 de lei, iar prânzul rămâne cea mai importantă masă a zilei.
Cei mai mari consumatori sunt cei între 31 și 40 de ani. Ies zilnic la prânz, în special în pauza de masă, dar nu cheltuie mult în acest moment al zilei. Îşi păstrează portofelele pline pentru cină, la care sunt dispuşi să lase între 300 si 500 de lei.
"Pe partea de prânz, clienţii caută meniuri consistente şi accesibile ca şi preţ, cred că media per meniu e între 30-40 de lei. Partea de cină sau de weekend e total diferită, unde se doreşte şi altceva, în special calitate", spune Paul Ferdean, manager restaurant.
Pentru Millennials și Generația Z, un loc devine destinație de referință doar dacă reușește să le ofere o experiență completă. Un local se alege şi în funcţie de recomandările din social media, în special TikTok și Instagram.
"Dacă văd că a apărut un loc nou încerc să văd despre ce e vorba şi apoi văd cum sunt preţurile, cum s-au pozitionat în piaţă", spune Lucian Nedin, content creator.
"A merge la restaurant pentru o bună parte a populaţiei. E şi o formă de confirmare socială e o plăcere interioară a omului de a consuma într-un astfel de local care de cele mai multe ori e fancy, elegant, plăcut", spune Adrian Marcu, sociolog.
Studiul a mai arătat şi faptul că oamenii caută la un restaurant un preparat iconic și cocktailuri creative, care au devenit la fel de imporante ca şi mâncarea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰