Un bărbat din Timișoara, infectat cu coronavirus, a murit după ce ar fi refuzat de mai multe ori internarea
Coronavirusul face aşadar victime printre cei mai tineri. Ultimii pacienţi care au decedat aveau sub 50 de ani. Un bărbat din Timiş a fost de două ori diagnosticat cu pneumonie, când de fapt era infectat cu COVID-19. A murit acasă, înainte să afle că poartă virusul fără leac.
De Iulia Dumitrașcu la 27.03.2020, 20:17- Un bărbat din Timișoara, infectat cu coronavirus, a murit după ce ar fi refuzat de mai multe ori internarea
- Bărbatul îi mințise de mai multe ori pe medici, în legătură cu mai multe detalii
Coronavirusul face aşadar victime printre cei mai tineri. Ultimii pacienţi care au decedat aveau sub 50 de ani. Un bărbat din Timiş a fost de două ori diagnosticat cu pneumonie, când de fapt era infectat cu COVID-19. A murit acasă, înainte să afle că poartă virusul fără leac.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli infecțioase Timișoara: Când s-au dus să-l aducă cu ambulanţa la spital, am înţeles că l-au găsit decedat.
Bărbatul avea doar 49 de ani. Este una dintre cele mai tinere victime ale coronavirusului în România. S-ar fi întors recent din Franţa, alături de întreaga lui familie, spun autorităţile.
Teoretic, ar fi trebuit să se autoizoleze la domiciliu, în localitatea Liebling din Timiş. În realitate, s-a plimbat zilnic, spun vecinii. Iar când a început să se simtă rău, s-a dus singur, cu propria maşină, la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean din Timișoara: Dânsul, la prezentare, a negat faptul că era în izolare la domiciliu, a negat faptul că a călătorit în străinătate, a negat faptul că a fost în contact cu alte persoane care erau în izolare sau care prezentau simptome, atât verbal, cât şi în scris.
Aşadar, potrivit declaraţiilor lui, nu se încadra în definiţia de caz, aşa că medicii nu au putut să-l testeze pentru coronavirus. În schimb, l-au diagnosticat cu pneumonie şi l-au redirecţionat către Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Şi acolo, medicii i-au spus că are pneumonie şi i-au recomandat să rămână internat. Bărbatul a refuzat însă şi a semnat externarea pe propria răspundere.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: Puteam recolta probe pentru analize numai dacă faci parte din categoria celor care au fost în ultimele 14 luni în străinătate, într-o zonă cu risc sau dacă ai fost contact direct cu o persoană cu covid.
Acasă, simptomele s-au agravat. Peste câteva zile, pacientul s-a întors la Spitalul Judeţean Timişoara, dar nici atunci nu a acceptat internarea. Abia când familia a sunat la 112 şi a chemat o ambulanţă, medicii i-au recoltat probe pentru testul de coronavirus. Dar bărbatul a murit chiar înainte să vină diagnosticul.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: A murit pentru că nu se înacadra în definiţia de caz, nimeni nu a putut să-i recoltesze testul de covid şi nu a beneficiat de tratament specific.
Iulia Dumitrașcu, reporter Observator: În această comunitate, există o stare de nelinişte şi îngrijorare. Localnicii se tem că bărbatul a răspândit virusul. Singurul lucru care-i mai linişteşte este că văd maşinile de Poliţie. Oamenii legii nu-i lasă pe membrii familiei să iasă din curte.
Abia astăzi, Institutul Naţional de Sănătate Publică a modificat algoritmul de testare pentru coronavirus. Şi au introdus în listă şi cazurile de pneumonie.
Dar cel mai tânăr pacient răpus de boală avea 45 de ani şi era din Arad. Bărbatul se întorsese din Paris, cu un microbuz în care mai erau alte 20 de persoane. La vamă, i s-a făcut rău şi a fost dus la spitalul din Arad. Era infectat cu coronavirus. A murit chiar în ambulanţa care îl transfera la Timişoara. La nivel mondial, doar 1% dintre pacienţii decedaţi au sub 50 de ani.