Bebeluş în stare gravă la spital, după ce mama i-a făcut lapte praf cu apă din fântâna satului
Un bebeluş dintr-o comună gălăţeană a ajuns în stare gravă la spital, după ce mama l-a hrănit cu lapte praf preparat cu apă cu nitriţi. Femeia recunoaşte că foloseşte apa de la o fântână improvizată şi că habar nu avea dacă aceasta este sau nu contaminată.
De Redactia Observator la 22.07.2019, 17:18Un bebeluş dintr-o comună gălăţeană a ajuns în stare gravă la spital, după ce mama l-a hrănit cu lapte praf preparat cu apă cu nitriţi. Femeia recunoaşte că foloseşte apa de la o fântână improvizată şi că habar nu avea dacă aceasta este sau nu contaminată.
Pentru salvarea bebeluşului de numai o lună, medicul din comună a solicitat intervenţia elicopterului SMURD. Din fericire, copilul a ajuns la timp la spitalul din Galaţi, iar doctorii au reuşit să îi salveze viaţa.
Duminică seară, mama a observat că fetiţa de numai o lună nu se simte foarte bine. A fost momentul în care a decis că trebuie să meargă la dispensarul din localitate.
Mama copilului: A inceput sa se schimbe la fata asa si sa se ingalbeneasca si unghiile sa se invineteasca.
Specialistul de acolo şi-a dat imediat seama că este vorb a despre un caz grav şi a chemat în ajutor ambulanţa.
Dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galati: La centrul de permanenta, la dispensarul din localitate venise o mama de 28 de ani cu copilul de 1 luna. O fetita care prezenta semnele intoxicatiei cu nitriti, de asemenea era si deshidratata.
Medicii de pe ambulanţă i-au acordat primul ajutor şi au transportat bebeluşul la spitalul din oraşul Târgul Bujor.
Doctorii de acolo şi-au dat seama că nu au ce le trebuie pentru a salva viaţa bebeluşului şi au cerut imediat intervenţia elicopterului SMURD, pentru a transporta copilul la Spitalul Judeţean Galaţi.
Silvia Constantin Dinescu: Starea bebelusului momentan este stabila. Methemoglobina este in scadere, adica intoxicatia este sub control. Putea fi un caz letal cum se intampla de obicei la sugarii mici care sunt hraniti cu lapte praf pe care il fac mamicile cu apa din fantana.
Mama copilului recunoaşte hrăneşte bebeluşul cu lapte praf preparat cu apă de la o fântână improvizată din sat.
Autorităţile spun că în general sursele de apă nu sunt verificate, astfel că nimeni nu ştie cantitatea de nitriţi pe care o conţine apa respectivă.
Liliana Iordachescu - purtator cuvant DSP Galati: În scopul prevenirii intoxicatiei cu nitriti, Directia de Sanatate Publica anual trimite adrese catre autoritatile administratiei publice locale pentru a identifica si intocmi evidenta tuturor surselor de apa destinate consumului uman pentru ca acestea sa poata fi monitorizate prin recoltarea şi prelevarea de probe.
Intoxicaţia cu nitriţi privează organismul de oxigen. Specialiştii spun că, odată ajunşi în corp, nitriţii din apa trec în sânge unde se leagă de hemoglobină, iar aceasta nu mai poate transporta oxigenul către organe.
Medicii le recomandă mamelor din mediul rural să nu folosească apa din fântâni pentru prepararea laptelui praf sau a ceaiurilor.