Detalii INCREDIBILE din dosarul fraudei de la CNAS. Cum erau umiliţi pacienţii care ajungeau pe holurile instituţiei pe targă
Sănătatea din România e zguduită din nou de corupţie, în timp ce bolnavii ţării se sting în aşteptarea banilor cu care să fie trataţi. Bani care, aflăm acum, se duc în buzunarele celor care ar trebui să-i dea pacienţilor.13 inculpaţi, printre care şi conducerea Casei Naţionale de Asigurări şi cea a Casei Bucureşti au fost arestaţi pentru 30 de zile. Acuzaţiile i-au revoltat pe medici, dar şi asociaţiile de pacienţi care cer pedepse nu doar pentru corupţie, ci şi pentru crimă.
De Redactia Observator la 03.09.2017, 04:48Sănătatea din România e zguduită din nou de corupţie, în timp ce bolnavii ţării se sting în aşteptarea banilor cu care să fie trataţi. Bani care, aflăm acum, se duc în buzunarele celor care ar trebui să-i dea pacienţilor.13 inculpaţi, printre care şi conducerea Casei Naţionale de Asigurări şi cea a Casei Bucureşti au fost arestaţi pentru 30 de zile. Acuzaţiile i-au revoltat pe medici, dar şi asociaţiile de pacienţi care cer pedepse nu doar pentru corupţie, ci şi pentru crimă.
Flancat de familie, şeful demis al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a plecat pe uşa din faţă a Curţii de Apel înainte de miezul nopţii. Ieşirea a fost temporară şi permisă de expirarea ordonanţei de reţinere.
-Ne spuneţi care a fost implicarea dumneavoastră în această afacere?
-Niciuna.
- Moment amuzant pe litoral: ministrul turismului, asaltat de admiratoare care... nu știau cum îl cheamă!
- În tandem au zburat cu parapanta, în tandem au ajuns în vârful unui brad, de unde au fost daţi jos cu macaraua...
- Familia unui preot clujean, NĂRUITĂ într-o clipă de neatenţie la volan. Fiul de patru ani e mort, bebeluşa de...
Marian Burcea a revenit în sala de judecată la scurt timp. Şi el şi ceilalţi 12 inculpaţi au plecat în cătuşe pe uşa din dos a instanţei. Interceptările procurorilor indică un cinism greu de imaginat al mafiei din vârful asigurărilor din Sănătate. Şeful Casei din Bucureşti şi cel al relaţiilor contractuale vorbesc la telefon despre asiguraţii aduşi pe targă, pentru a-şi depune dosarele.
Lucian Bara, şeful CASMB: "Ce dracu' a scos aia iar... din ambulanță, de acolo? (...) Nu trebuia să intre înăuntru, frate!"
Ovidiu Munteanu, director în CASMB: "Tontu' ăla de la poartă i-a lăsat și m-am trezit cu ei la recepție, ce vrei...!? Las', că sunt jos acuma, le ia buletinele și pleacă... Agentul de la ușă are interzis să mai primească tărgi."
O situaţie similară am întâlnit şi la CJAS Bihor, când pacienţii au ajuns tot cu targa la ghişee. Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: "Noi sperăm ca de această dată procurorul general să se autosesizeze şi sub acest aspect, pentru că aici este vorba de crimă."
Luptător pentru drepturile pacienţilor, Vasile Barbu a fost în audienţă la fostul preşedinte Burcea, chiar luna trecută. Au pus la cale controale aspre la firmele care asigură îngrijiri medicale la domiciliu: "N-am ştiut că de fapt toţi erau implicaţi în acţiuni de fraudă pe care noi le vedeam, le ştiam şi le-am raportat, iar ei au fost chiar surprinşi când noi le-am explicat."
Rudele celor care au beneficiat de îngrijiri mărturisesc prin ce au trecut: "Nu aveau nimic în dotare. Nu puteau să ia tensiunea, pentru că nu aveau tensiometru, nu puteau să monitorizeze zahărul din sânge, pentru că nu aveau un dispozitiv necesar, nu putea să schimbe sonde pentru că nu erau pregătiţi."
Şi medicii sunt revoltaţi. Bogdan Tănase, preşedinte Alianţa Medicilor: "Un bolnav operat poate fi externat mai repede, dacă beneficiază de îngrijiri la domiciliu, care să-i asigure pansamente şi urmărire post-operatorie, în Occident se externează la 3 zile, la noi durata medie este de 10 zile."
Unul dintre principalii denunţători în dosarul CNAS este chiar patroana firmei care aproape că deţine monopolul pe piaţa îngrijirilor medicale la domiciliu, având încheiate contracte cu CNAS încă din 2005. În ultima perioadă o ducea însă din ce în ce mai greu, astfel că Alina Ion a intervenit pe lângă mai marii CNAS pentru a o ajuta să se redreseze.
Sergiu Ciobanu: Îngrijiri? Îngrijiri la domiciliu, nu?
Alina Ion: Da, îngrijiri medicale. Dar ştiu că doamna Mioara mi-a spus o dată că o să vorbească cu dumneavoastră.
Sergiu Ciobanu: Păi am vorbit cu ea şi chiar ajunsesem să-i comunic să vă ajut, inclusiv cu nişte pacienţi.
Alina Ion: Nu, pacienţi, mulţumim lui Dumnezeu, există.(...) Fonduri la Casă sau bunăvoinţă nu există.
În continuarea discuţiei, Alina Ion ţine să-i amintească lui Ciobanu că ştie cine e naşul lui: George Maior.
Sergiu Ciobanu: Mâine o să mergem la el, (n.r. - Marian Burcea ) amândoi. Mă sună în seara asta, pentru că eu am stat călare pe el, i-am transmis şi prin soţia lu' şefu', care-i în ţară, să nu uite cine l-a pus acolo.
În replică, Burcea i-ar fi transmis lui Ciobanu să considere problema ca şi rezolvată.