Bolnavii din două mari spitale din Bucureşti, Malaxa şi Sfântul Ioan, sunt externaţi pentru a face loc pacienţilor cu COVID. Maternitatea Bucur, închisă
Criza COVID aruncă România în haos. Două mari spitale din Bucureşti sunt evacuate joi, ca să se facă locuri pentru pacienţii infectaţi. Între timp, românii aşteaptă şedinţa CNSU, unde vom afla care sunt noile restricţii. Se schimbă aproape totul.
De Redactia Observator la 30.09.2021, 12:18Situaţia este gravă în spitalele din Capitală din cauza numărului de cazuri de COVID care creşte ameninţător. Ca să facă loc pacienţilor care au coronavirus, bolnaviii din două mari spitale din Bucureşti: Malaxa şi Sfântul Ioan sunt fie externaţi, fie transferaţi în alte unităţi medicale, în funcţie de decizia medicilor. Bolnavii de la Sfântul Ioan au început să fie externaţi încă de miercuri. Şi din maternitatea Bucur care apaţine de Sfântul Ioan au fost externate mai multe paciente, iar cele care urmează să nască vor fi transferate la alte spitale.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a anunţat încă de marţi că spitalele Malaxa și Sf. Ioan, vor deveni spitale exclusiv COVID, iar în alte spitale ar urma să fie mărit numărul de paturi pentru pacinenţii COVID. Rata de infectare în Bucureşti a ajuns, joi, la 6.64 la mia de locuitori, iar Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă ar putea decide noi măsuri în următoarele ore.
Doar 5 paturi la ATI pentru pacienţii cu COVID-19 mai sunt libere în ţară, dintre care 3 la Bucureşti
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat miercuri că, la nivel naţional, mai sunt libere doar cinci paturi la terapie intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, dintre care trei în Capitală, un pat în judeţul Galaţi şi unul în judeţul Vrancea. Conform GCS, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, miercuri, la nivel naţional, există 1.374 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19.
- Rata de incidenţă în Bucureşti a ajuns la 6.64 la mia de locuitori
- CNCAV: România este pe locul 2 în Europa și pe 6 în lume la decesele COVID din ultimele 24 de ore. Situația...
- Medicul Adrian Wiener: În ultimele 24 de ore am înregistrat o mortalitate peste dublul Europei. România trece...
- Ministrul interimar al Sănătății: Vârful valului 4, la mijlocul lunii octombrie. Se va ajunge și la 20.000 de...
De asemenea, 1.320 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. În Bucureşti, sunt avizate de DSP 282 de paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. La nivel naţional, sunt libere 5 paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2.
La acest moment, în Bucureşti sunt trei paturi libere. Mai este un pat liber în judeţul Galaţi şi un pat în judeţul Vrancea. Conform GCS, se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI, care vor fi disponibile în zilele următoare.
GCS menţionează faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2, pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare.
Maternitatea Bucur, închisă
Maternitatea Bucur nu mai internează gravide non-COVID. Aici nu va mai avea loc aici nicio naştere şi nicio intervenţie chirurgicală non-COVID. Dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie, a declarat pentru news.ro că medicii din maternitate sunt consternaţi şi trişti pentru că nu îşi mai pot urmări pacientele până la final, până în clipa în care vor aduce pe lume copiii.
Dr. Predilă afirmă că atât ea, cât şi colegii ei, au în evidenţă gravide care trebuie să nască în următoarele 7-10 zile şi că acestea sunt nevoite acum să caute alt medic care să le ia în evidenţă şi implicit altă unitate sanitară unde să poată naşte. Este foarte posibil ca toate femeile însărcinate sau cele care au născut deja împreună cu bebeluşii să fie externate în perioada imediat următoare, pe rând.