Căminele de bătrâni din întreaga lume, vulnerabile în fața coronavirusului
După spitale, coronavirusul atacă şi căminele de bătrâni, acolo unde trăiesc cei mai vulnerabili pacienţi ai României. Într-un azil din Galaţi, doi oameni au murit şi alţi aproape 20 s-au îmbolnăvit, iar la Vâlcea rudele bolnavilor au semnat pe proprie răspundere că îşi asumă orice risc.
De Redactia Observator la 06.04.2020, 22:22- Căminele de bătrâni din întreaga lume, vulnerabile în fața coronavirusului
- Mii de morți au fost lăsați la întâmplare de autorități
După spitale, coronavirusul atacă şi căminele de bătrâni, acolo unde trăiesc cei mai vulnerabili pacienţi ai României. Într-un azil din Galaţi, doi oameni au murit şi alţi aproape 20 s-au îmbolnăvit, iar la Vâlcea rudele bolnavilor au semnat pe proprie răspundere că îşi asumă orice risc dacă vor să lase bătrânii în centru. Probleme nu sunt doar la noi. În Spania, Franța și Italia, armata a găsit mii de bătrâni morţi şi abandonaţi în cămine.
În Centrul Sf. Ilie din Galați, virusul a fost adus fără să ştie de directoarea și proprietara centrului. Maria Medeleanu a refuzat să mai plece la mijlocul lunii martie într-o excursie în Turcia. A plecat, în schimb, soțul ei, iar la întoarcere, nimeni nu l-a avertizat că ar fi bine să se izoleze. Turcia nu era în acel moment pe lista țărilor cu risc de coronavirus. Între timp, bărbatului i s-a făcut rău și a ajuns la spital. Medicii au descoperit că era pozitiv, dar prea târziu.
Maria Medeleanu, proprietara Căminului de bătrâni: Și până când s-au hotărât ei care, cum și în ce fel, soțul meu a decedat.
Speriată de gândul că în tot acest timp a mers la Căminul de bătrâni și că i-ar fi putut infecta pe rezidenți, femeia a sunat la DSP.
Maria Medeleanu, proprietara Căminului de bătrâni: Am solicitat să mi se facă testul și au spus că nu e nevoie dacă nu am simptome. M-am prefăcut că am dureri în spate. Eu am în spate 200 de persoane printre care m-am plimbat chiar dacă am avut mască și mănuși.
Chiar şi aşa, bătrânii s-au îmbolnăvit.
Valeriu Hărăbor, medic colaborator al căminului: Au testat acei nouă pacienți pe care i-am raportat eu, din care patru au ieșit pozitivi. O persoană din cele patru a decedat și o a doua persoană care a decedat fusese testată a doua zi și s-a obținut rezultatul de la DSP după deces.
Între timp, virusul face ravagii.
Daniel Lare, reporter Observator: Încă două persoane de la Centrul pentru persoane vârstnice Sf. Ilie, din Galați, au fost aduse la Spitalul de Boli Infecțioase cu izoleta.
Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi: Avem peste 100 de bătrâni care prezintă foarte multe comorbidități și au și o vârstă destul de înaintată. Sunt persoane cu vârste cuprinse între 70 și 95 de ani acolo. În momentul de față avem 18 persoane confirmate pozitiv.
Căminele de bătrâni sunt vulnerabile, din cauza sănătății precare a rezidenților.
În Vâlcea, autoritățile au încercat să inchidă un azil, dar din cauza presiunii rudelor, au renunţat la idee. Aparţinătorii au semnat însă o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă consecințele, inclusiv un posibil deces.
Minodora Sucea, purtător de cuvânt DGASPC Gorj: DGASPC Gorj a instituit o serie de măsuri ce au drept scop prevenirea infectării cu covid. Zilnic se face triajul pacienților și angajaților și tot zilnic se dezinfectează spațiile, vesela, obiectele și instrumentele de lucru. A fost restricționat accesul vizitatorilor în Centrele DGASPC Gorj.
Căminele de bătrâni sunt în centrul unor scandaluri uriașe în mai multe țări europene. În Italia şi Franţa, bătrânii nu sunt testaţi, iar decesele nu sunt numărate într-o statistică a cazurilor COVID.
Lavinia Trif, asistentă la Milano într-un astfel de cămin, povesteşte scene de coşmar.
Lavinia Trif, asistentă medicală în Italia: A început nebunia cu casele de bătrâni. Nu-i testează nimeni pentru că, într-un fel, înțelegi. Nu există atâtea teste. Problema este că începem să vedem destul de multe decese cu aceeași simptomatologie. Să vezi persoane stingându-se ca o lumânăre cu aceeași simptomatologie, crize respiratorii, febră, deci e ceva imposibil să nu vii în contact.
Deși a anunțat autoritățile în nenumărate rânduri că e foarte posibil ca decesele să fie provocate de complicații la coronavirus, nu a venit nimeni, iar autoritățile refuză și testarea personalului asimptomatic.
În Spania, militarii au descoperit mii de morți abandonați de personalul medical în căminele de bătrâni. Peste 26% dintre cei răpuşi în Peninsula Iberică de coronavirus ar fi rezidenți în azilurui, scrie presa spaniolă.