Caz unic în România: un arhitect din Bucureşti, condamnat la aproape 3 ani de închisoare, după ce a falsificat acte pentru a ridica un bloc într-o zonă protejată
Caz în premieră: un arhitect a ajuns după gratii, pentru aproape trei ani, deoarece a construit o clădire în centrul Bucureștiului, în zonă protejată, cu avize şi autorizaţii false. Individul a fasificat patru documente, inclusiv de la ministerul culturii şi Primăria Capitalei. Judecătorul a cerut demolarea clădirii în cel mult 6 luni.
De Andreea Milea la 19.02.2022, 19:29Pare greu de crezut dar tocmai un arhitect care ar trebui să apere patrimonoiul a fost cel care a construit ilegal. Individul a ridicat un bloc într-o zonă protejată din Capitală, aproape de Piaţa Victoriei şi ca să nu se mai complice cu aprobări, pe care cel mai probabil nici nu le ar fi obţinut, le-a falsificat. Astfel a inventat autorizaţiile de demolare şi construcţie, avizul de la Inspectoratului de Stat în Construcţii şi cel de la Ministerul Culturii. Apoi a demarat lucrările.
Înainte de construirea acestui bloc, pe acest teren era o casă. Aceasta a fost demolată iar în 2015, constructorul a decis să ridice aici un bloc de 4 etaje. Blocul se află lângă o clădire monument istoric. Proprietarii acesteia au sesizat încă de atunci Inspectoratul de Stat în Construcţii pe motiv că imobilul este construit mult prea aproape. O distanţă de o palmă, atât a păstrat constructorul faţă de cea mai apropiată clădire, monument istoric. Deşi regulile sunt clare, aici fiind zona protejată, distanţă minimă trebuie să fie de cel puţin 2 metri şi jumătate.
Instanţa l-a trimis pentru 2 ani şi 7 luni după gratii
Nu numai că nu s au oprit, dar lucrările au continuat în ritm record. "Inculpații cunoșteau interdicția legală privind construirea fără autorizație și avizele necesare. În loc să oprească lucrările, au grăbit ridicarea imobilului, depăşind cu mult planul de faze ce a fost stabilit anterior începerii lucrărilor", se arată în motivarea instanţei. La percheziţii, procurorii i-au găsit toate parafele false în calculator, dar în faţa judecătorilor nu şi-a recunoscut faptele.
Iar instanţa l-a trimis pentru 2 ani şi 7 luni după gratii. Arhitectul era membru în cadrul Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, iar preşedintele insitutuţiei spune că a fost sancţionat de mai multe ori de comisia de disciplină. "Documentele au fost falsificate. Este regretabil că există colegi care încalcă atât legea, cât și codul deontologic", a fost reacţia preşedinteui Ordinului Arhitecţilor Bucureşti. După decizia instanţei, proprietarul a scos la vânzare terenul iar clădirea urmează să fie demolată în cel mult 6 luni, pe banii arhitectului și investitorului.