Antena LIVE

Curs valutar

CCR: Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, constituţională

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că este constituţională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputaţi PNL, USR şi PMP.

De la 12.01.2017, 13:17

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că este constituţională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputaţi PNL, USR şi PMP.

 'Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie. Dar, nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce priveşte regulamentul - că nu s-au respectat zilele şi orele prevăzute acolo - nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstituţionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaţilor - n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii şi Constituţiei în spiritul ei. În ceea ce priveşte celelalte critici - că ar fi fost abordate probleme de lege organică - nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ţine cont de chestiunea constituţională de a aborda domeniul legii organice', a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, legea de abilitare trebuie să precizeze doar domeniul de reglementare iar dacă Guvernul va încălca Constituţia ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională, transmite Agerpres.

'Legea de abilitare trebuie să precizeze doar domeniul. Dacă, de pildă, ar fi prevăzut doar domeniul regimului general al proprietăţii sau domeniul organizării generale a învăţământului sau probleme de infracţiuni era clar că ar fi fost neconstituţional acel text. Or, la modul în care a fost redactată, nu rezultă. Cel mult poţi să îţi imaginezi sau poţi să judeci subiectiv că aşa va vrea Guvernul. Dacă Guvernul va încălca spiritul Constituţiei, ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională pe acel domeniu', a spus Dorneanu.

El a adăugat că, în anumite perioade, Parlamentul poate delega competenţa sa legiuitoare pe anumite domenii şi în mod temporar.

'Nu se încalcă principiul separării (puterilor în stat - n.r.) pentru că însăşi Constituţia a admis şi a stabilit că în anumite perioade Parlamentul poate delega competenţa sa legiuitoare, nu definitiv şi nu în general, ci pe anumite domenii şi în mod temporar şi sub controlul Parlamentului. Conţinutul legii de abilitare este dezbătut şi oricare dintre ordonanţele care va fi dată va trebui să fie aprobată de Parlament. Şi nu e singura Constituţie care reglementează delegarea legislativă', a explicat preşedintele CCR.

Întrebat despre justificarea actualei sesiuni parlamentare extraordinare în condiţiile unei legi de abilitare constituţionale, Dorneanu a spus că Guvernul poate primi o lege de abilitare şi în timpul sesiunilor ordinare.

'Asta e o chestiune care priveşte activitatea Parlamentului şi nu mă pronunţ. Am fost şi preşedinte şi am apreciat când e cazul să convocăm sau nu sesiune extraordinară. Convocarea sesiunii extraordinare nu are nicio implicare în privinţa sorţii legii de abilitare şi a dreptului Guvernului de a emite ordonanţe în această perioadă. Legea într-adevăr a abilitat Guvernul de a emite ordonanţe simple pe timpul vacanţei parlamentare, dar Constituţia însă nu generalizează acest timp. Oricând Guvernul poate primi o lege de abilitare, şi în timpul sesiunilor ordinare să emită ordonanţe simple', a punctat Dorneanu.

PNL, USR şi PMP au atacat, săptămâna trecută, actul normativ, susţinând că acesta nu respectă rigorile constituţionale.

'PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea şi să se pună pe treabă, întrucât deţine majoritatea parlamentară şi poate emite oricând ordonanţe de urgenţă. Partidul Naţional Liberal veghează la respectarea legii şi consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituţionale. Din acest motiv, PNL a depus sesizarea de neconstituţionalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple', se arăta într-un comunicat al PNL.

Liberalii au precizat că acest demers este sprijinit şi de parlamentarii USR şi PMP şi are la bază argumente invocate de Consiliul Legislativ.

'Proiectul depăşeşte limitele stabilite de Constituţie prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului', au susţinut liberalii.

Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ccr lege guvern ordonante
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024