Antena LIVE

Curs valutar

CCR: Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, constituţională

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că este constituţională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputaţi PNL, USR şi PMP.

De la 12.01.2017, 13:17
WhatsApp

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că este constituţională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputaţi PNL, USR şi PMP.

 'Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie. Dar, nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce priveşte regulamentul - că nu s-au respectat zilele şi orele prevăzute acolo - nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstituţionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaţilor - n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii şi Constituţiei în spiritul ei. În ceea ce priveşte celelalte critici - că ar fi fost abordate probleme de lege organică - nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ţine cont de chestiunea constituţională de a aborda domeniul legii organice', a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, legea de abilitare trebuie să precizeze doar domeniul de reglementare iar dacă Guvernul va încălca Constituţia ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională, transmite Agerpres.

'Legea de abilitare trebuie să precizeze doar domeniul. Dacă, de pildă, ar fi prevăzut doar domeniul regimului general al proprietăţii sau domeniul organizării generale a învăţământului sau probleme de infracţiuni era clar că ar fi fost neconstituţional acel text. Or, la modul în care a fost redactată, nu rezultă. Cel mult poţi să îţi imaginezi sau poţi să judeci subiectiv că aşa va vrea Guvernul. Dacă Guvernul va încălca spiritul Constituţiei, ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională pe acel domeniu', a spus Dorneanu.

El a adăugat că, în anumite perioade, Parlamentul poate delega competenţa sa legiuitoare pe anumite domenii şi în mod temporar.

'Nu se încalcă principiul separării (puterilor în stat - n.r.) pentru că însăşi Constituţia a admis şi a stabilit că în anumite perioade Parlamentul poate delega competenţa sa legiuitoare, nu definitiv şi nu în general, ci pe anumite domenii şi în mod temporar şi sub controlul Parlamentului. Conţinutul legii de abilitare este dezbătut şi oricare dintre ordonanţele care va fi dată va trebui să fie aprobată de Parlament. Şi nu e singura Constituţie care reglementează delegarea legislativă', a explicat preşedintele CCR.

Întrebat despre justificarea actualei sesiuni parlamentare extraordinare în condiţiile unei legi de abilitare constituţionale, Dorneanu a spus că Guvernul poate primi o lege de abilitare şi în timpul sesiunilor ordinare.

'Asta e o chestiune care priveşte activitatea Parlamentului şi nu mă pronunţ. Am fost şi preşedinte şi am apreciat când e cazul să convocăm sau nu sesiune extraordinară. Convocarea sesiunii extraordinare nu are nicio implicare în privinţa sorţii legii de abilitare şi a dreptului Guvernului de a emite ordonanţe în această perioadă. Legea într-adevăr a abilitat Guvernul de a emite ordonanţe simple pe timpul vacanţei parlamentare, dar Constituţia însă nu generalizează acest timp. Oricând Guvernul poate primi o lege de abilitare, şi în timpul sesiunilor ordinare să emită ordonanţe simple', a punctat Dorneanu.

PNL, USR şi PMP au atacat, săptămâna trecută, actul normativ, susţinând că acesta nu respectă rigorile constituţionale.

'PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea şi să se pună pe treabă, întrucât deţine majoritatea parlamentară şi poate emite oricând ordonanţe de urgenţă. Partidul Naţional Liberal veghează la respectarea legii şi consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituţionale. Din acest motiv, PNL a depus sesizarea de neconstituţionalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple', se arăta într-un comunicat al PNL.

Liberalii au precizat că acest demers este sprijinit şi de parlamentarii USR şi PMP şi are la bază argumente invocate de Consiliul Legislativ.

'Proiectul depăşeşte limitele stabilite de Constituţie prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului', au susţinut liberalii.

Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ccr lege guvern ordonante
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025