Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât ar putea veni factura la energie în funcţie de câte grade sunt setate în locuinţă

Ne suflă vântul şi în buzunare. Gerul din aceste zile va aduce facturi uriaşe la gaze naturale. Am putea plăti şi dublu faţă de luna trecută, dacă vrem să stăm la cald. Fiecare grad setat la termostat aduce lei în plus la factură. 

de Mădălina Chiţac

la 19.02.2025 , 19:20

Valul de aer polar care va rămâne zile în şir la noi în ţară îi face pe mulţi să înceapă calculele. "O să plătesc ceva. Eu am şi centrală. Cu siguranţă poate o să mi se dubleze", crede un român. "Undeva cu vreo 20-30% mai mult faţă de lunile anterioare. Până într-o mie de lei. Destul de mult. În jur de 23-22 de grade, cam pe aici", zice un altul.

Cât ar putea veni factura la energie

Consumul de gaz metan creşte pe măsură ce temperaturile scad. Ca să încălzeşti la 22 de grade Celsius un apartament de 80 de metri pătraţi când afară sunt zero grade, consumi 76 de kWh. La minus 15 grade Celsius, consumul urcă la 106 kWh, iar factura ajunge de la 700 la aproape 1.000 de lei. Cine vrea mai multă căldură plăteşte şi mai mult. 

Vezi și

Fiecare grad în plus pe care îl setăm la termostat înseamnă automat o creştere a consumului de gaze naturale. Tot ceea ce este peste 19 grade Celsius, înseamnă o creştere a consumului cu aproximativ 10 peocente. Dacă aş ţine termostatul pe o temperatură de 25 de grade, asta înseamnă automat o creştere a consumului cu aproximativ 60%. 

Pe acelaşi subiect

Cum putem face economie

Procentul diferă în funcţie de izolaţia termică a locuinţei şi de eficienţa centralei. Temperatura mai redusă înseamnă economie. La fel, şi dacă închidem caloriferele din camerele în care nu stăm. Am putea face economie la factura de gaze şi dacă lăsăm centrala în permanenţă pornită, chiar şi când nu suntem acasă. Dacă o oprim iar mai apoi o repornim, asta duce automat la un consum mai mare de gaze naturale. 

Gerul care se anunţă va aduce la un consum record de gaz. "În luna februarie anul acesta, temperaturile sunt mai scăzute, cu o medie zilnică cu 8 grade mai puţin faţă de luna februarie a anului trecut. E şi normal când e frig şi ger afară să consume gaz mai mult", a declarat Ion Sterian, director Transgaz.

"Consumul de gaz creşte cu până în 20%. În acest moment consumăm aproximativ 180.000 de metri cubi pe oră. Există posibilitatea să mai fie nevoie de gaz suplimentar", spune Claudiu Creţu, directorul ELCEN. Gazul suplimentar va fi adus din străinătate, la preţuri care cresc aproape zilnic. România, cel mai mai mare producător de metan din Europa, a ajuns să importe 12 milioane de metri cubi pe zi. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?
Observator » Ştiri economice » Cât ar putea veni factura la energie în funcţie de câte grade sunt setate în locuinţă