Dosarul în care este implicat Mihai Chirica: Trei dintre suspecţi, sub control judiciar
Anchetă la vârful primăriei Iaşi! Primarul Mihai Chirica este cercetat pentru modul în care a fost concesionat un teren pe care a fost ridicat un bloc de locuințe. Procurorii DIICOT au descins la primărie şi au făcut mai multe percheziți.
De Clara Mihociu la 27.04.2021, 23:13- Ce acuzaţii i se aduc primarului Mihai Chirica, inculpat în dosarul pentru concesionarea unui teren al primăriei Iaşi
Update 23:02: Cele patru propuneri de arestare preventivă au fost respinse. Față de notar nu s-a luat nicio măsură, iar față de ceilalți trei s-a dat control judiciar.
Potrivit anchetatorilor, mai mulţi angajaţi din cadrul primăriei Iaşi au printre care şi fostul viceprimar care acum este city manager, dar şi fostul arhitect şef al oraşului şi mai mulţi avocaţi sunt cercetaţi că ar fi ajutat anumite persoane să intre în posesia unui teren care era în proprietatea primăriei. Potrivit unui contract semnat de aceştia, ar fi trebuit ca pe respectivul teren să fie construită o pensiune. În realitate a fost construit un bloc de locuinţe. Acestea ar fi fost vândute în mod ilegal către alte persoane. În cele din urmă fără respectiva parcelă.
Potrivit unor surse din anchetă, primarul Chirica ar fi aflat despre toate acestea şi nu ar fi anunţat autorităţile, de aceea este inculpat în acest dosar. Deocamdată faţă de primar nu a fost luată nicio măsură, dar cercetările continuă. În urma precheziţiilor, patru persoane au fost reţinute şi alte şapte au fost plasate sub control judiciar.
Percheziții DIICOT la Primăria Iași
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat, luni, 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.
Descinderile au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării.
În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi, pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.
Potrivit unor surse judiciare, este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri - pensiune şi sediu de birouri. Familia Asimionesei, care deţine publicaţia "Bună Ziua Iaşi", ar fi construit însă pe acel teren un bloc de locuinţe.
Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar, printre care doi notari, un avocat şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Patru persoane au fost reţinute în acest dosar - un notar, un funcţionar public, fostul arhitect şef din Primăria Iaşi, Alexandru Mustiaţă, şi Claudiu Asimionesei - patronul publicaţiei "Bună Ziua Iaşi".