Antena Meniu Search
x

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, inculpat într-un dosar privind concesiunea unui teren al primăriei - surse

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, și alți funcționari ai instituției ar fi inculpați într-un dosar privind concensionarea unui teren al primăriei. Surse au declarat pentru Observator că Mihai Chirica ar fi fost audiat dimineață de DIICOT, iar ulterior i s-ar fi adus la cunoștință că este și el inculpat în dosar.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 27.04.2021, 14:16

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, inculpat într-un dosar privind concesiunea unui teren al primăriei - surse
Mihai Chirica ar fi inculpat într-un dosar privind concesiunea unui teren al primăriei - Hepta / Mediafax Foto / Liviu Chirica

Patru persoane au fost reţinute la Iaşi, iar alte şapte au fost puse sub control judiciar în dosarul DIICOT în care sunt cercetaţi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Iaşi în legătură cu concesionarea unui teren al primăriei. Pe tot parcursul nopţii de luni spre marţi, la sediile DIICOT şi Poliţiei Iaşi au avut loc audieri, în urma percheziţiilor pe care procurorii le-au făcut atât în Primăria Iaşi, cât şi în alte locaţii din oraş.

Conform surselor inclusiv primarul Mihai Chirica are calitatea de inculpat în acest dosar. El este acuzat de omisiunea sesizării, infracţiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă. Mihai Chirica nu a putut f contactat, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei nu a oferit un punct de vedere.

Ce a declarat Mihai Chirica despre perchezițiile DIICOT

„Astăzi, 26 aprilie 2021, reprezentanţi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi (DIICOT Iaşi) s-au prezentat la sediul Primăriei Municipiului Iaşi pentru a ridica o serie de documente necesare finalizării unui dosar. Menţionăm că procedura nu a periclitat în niciun fel activitatea din sediul Primăriei.

Pe acelaşi subiect

De menţionat că o parte din actele solicitate de către reprezentanţii DIICOT Iaşi au fost trimise deja către instituţiile specializate încă de la începutul acestui an. 

“Documentele solicitate de către DIICOT Iaşi sunt ca urmare a unei sesizări pe care Municipiul Iaşi a făcut-o încă de la începutul acestui an. Pentru verificarea şi analizarea celor sesizate de noi, procedura îi obligă să se prezinte la sediul instituţiei pentru ridicarea actelor necesare desfăşurării anchetei. Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea Primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi. Personal le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia acnhetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz, iar dacă s-au înregistrat încălcări ale legii cei vinovaţi trebuie să plătească”, a declarat primarul Mihai Chirica, conform unui comunicat al Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Iași

Percheziții DIICOT la Primăria Iași

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat, luni, 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

Descinderile au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării.

În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi, pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri - pensiune şi sediu de birouri. Familia Asimionesei, care deţine publicaţia "Bună Ziua Iaşi", ar fi construit însă pe acel teren un bloc de locuinţe.

Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar, printre care doi notari, un avocat şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Patru persoane au fost reţinute în acest dosar - un notar, un funcţionar public, fostul arhitect şef din Primăria Iaşi, Alexandru Mustiaţă, şi Claudiu Asimionesei - patronul publicaţiei "Bună Ziua Iaşi".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Stiri politice » Primarul Iașiului, Mihai Chirica, inculpat într-un dosar privind concesiunea unui teren al primăriei - surse