Ce ar fi provocat de fapt inundaţia de la Bagdasar Arseni care a dus la mutarea aproape completă a tuturor pacienţilor. Milioane de euro, investite în renovare
Milioane date pentru renovarea unui spital s-au dovedit apă de ploaie. Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală a fost inundată azi noapte și aproape toți pacienții au fost transferați la alte spitale. Cauza prăpădului ar fi burlanele înfundate de frunze sau, conform ultimelor ipoteze, de o conservă, iar Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la spital. În urmă cu puţin timp, UPU a fost redeschisă.
De Cosmina Balint la 31.08.2023, 20:15La un pas de tragedie a fost noaptea trecută unitatea de primiri urgență a Spitalului Bagdasar Arseni, după ce o ploaie mai zdravănă a făcut ca apa să ajungă pe toate instalațiile din camera de gardă.
Andi Nodiț, manager Spitalul Bagdasar-Arseni: În cursul nopții s-a intervenit cu personalul nostru tehnic în așa fel încât să ne asigurăm că nu se va ajunge Doamne Ferește la un scurt circuit.
Curentul a fost oprit de urgență, iar pacienții care putea fi transportați au fost mutați.
Cosmina Balint, reporter Observator: Din cauza inundațiilor, 6 pacienți au fost transferați de aici din zona de primiri urgențe, la Spitalul Sf Ioan din Capitală.
Ploaia nu a ajuns, din fericire, la aparatura nouă, în valoare de milioane de euro
Ploaia nu a ajuns, din fericire, la aparatura nouă, în valoare de milioane de euro, însă a afectat instalațiile de gaze și oxigen. Acum personalul tehnic așteaptă să se usuce în așa fel încât să le poată folosi în siguranță. Clădirea, ridicată în urmă cu doi ani cu peste 3 miliooane şi jumătate de euro din bani europeni, este încă garanție. A fost făcută și o primă evaluare.
Andi Nodiț, manager Spitalul Bagdasar-Arseni: Concluzia aceste echipe este că nu avem de-a face cu o deficiență funcțională, n-a fost o greșeală la nivelul constructorului, ci pur și simplu cu un volum mult mai mare de apă decât suportă gurile de evacuare.
Aseară, în zona în care este amplasat spitalul, au căzut 25 de litri pe metrul pătrat, spun meteorologii. O cantitate mare, dar destul de frecventă.
Pagubele nu vor fi suportate de constructor şi nici spitalul nu are bani pentru reparații. De un contract de mentenanță nici nu poate fi vorba în acest moment. Aşa că la următoarea ploaie scenariul se poate repeta.
Andi Nodiț, manager Spitalul Bagdasar-Arseni: În acest moment avem bani să funcționăm la nivel de linie de plutire.
Ministrul Sănătăţii susţine că scuza e deplasată
Doar că ministrul Sănătăţii susţine că scuza e deplasată: nu e nevoie de niciun contract de mentenanţă ca să cureţi burlanele. Aşa că a trimis corpul de control la spital
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Chiar dacă aceste contracte nu erau încheiate, nu cred că trebuie să vină neapărat o echipă specializată să curețe reziduurile și blochează zonele de scurgere. Poate personalul spitalului să o facă.
La inaugurarea clădirii, a fost în vizită chiar președintele Klaus Iohannis.
Activitatea în UPU s-a reluat după aproximativ 16 ore de la inundaţie. Unitatea nu este la primul incident de acest gen: anul trecut o bucată din acoperiș a luat foc, însă incendiul s-a lăsat fără pagube semnificative.