Ce riscă românii prinşi că şi-au luat copiii de la şcoală ca să plece în vacanţă. Amenda e de 1.500 de euro în Germania
Şcoala nu e opţională! Este lecţia pe care a învăţat-o o familie de români care a plecat, în timpul şcolii, în vacanţă în Germania cu cei doi copii minori. Părinţii au fost opriţi pe aeroport şi reclamaţi autorităţilor din ţară. La noi legea există, dar nu se aplică.
De Redactia Observator la 20.05.2022, 21:02Familia de români a fost luată în vizor după aterizarea pe aeroportul din oraşul german Memmingen. Potrivit presei locale, poliţiştii de frontieră au intrat în alertă în momentul în care au văzut că, în cursa care venea de la Bucureşti, sunt şi doi copii. Imediat, au început verificările şi au descoperit că minorii ar fi trebuit să fie la şcoală, pentru că în România mai sunt trei săptămâni până la vacanţă. Pentru Germania, chiulul este ceva de neconceput.
Amenzi de 1.500 de euro pentru chiul de la şcoală, în Germania
"La noi în land, amenda în asemenea situație este de 1.500 de euro. când am călătorit în România, pentru un deces în familie, am avut o foaie de la şcoală, să nu avem probleme la vamă!", au povestit pentru Observator români stabiliţi în Germania. "Mai strictă este regula asta şi atenţia la chiul în ultima zi de vacanţă pentru că se presupune că, în fine, îţi prelungeşti vacanţa într-un mod necorespunzător. Sau înainte de vacanţă când mulţi, poate, sunt tentaţi să plece cu două-trei zile înainte", spune Vlad Drăghicescu, corespondent Observator.
Autorităţile germane au considerat că a fost încălcat dreptul copiilor la şcolarizare şi au început demersurile pentru sancţionarea părinţilor în România. Legea există şi la noi, doar că nu se prea aplică. Primăriile pot dispune amendarea părinţilor pentru chiulul elevilor. În general însă, raziile poliţiştilor vizează mai mult localurile din jurul şcolilor. "Se poate amenda, ia, uitaţi! Scrie aici, cu amendă între 100 şi 1.000 de lei ori cu muncă în folosul comunităţii", arată Grigore Bocanci, ISJ Suceava.
Ce spune legea în România. Câte zile pot fi învoiţi elevii
Potrivit legii, părinţii pot învoi copiii de la şcoală maximum 20 de ore pe parcursul unui semestru. "Dacă plec undeva, cum sunt aici, astăzi, ea trebuia să se ducă singură acasă", mărturiseşte o mamă care şi-a învoit fiica de la şcoală. "N-am avut altă modalitate decât să iau copilul cu mine. Ar fi o absurditate să penalizezi, să dai amendă pentru că un copil lipseşte, să zicem, o zi", crede un tată.
Deocamdată, hârtiile trimise de oficialii germani nu au ajuns la Inspectoratul Şcolar. În pandemie, abandonul şcolar a luat amploare în România. În mediul rural, la fiecare 100 de copii, doi au renunţat la educaţie.