Ce suprafață ocupă PĂDURILE virgine din România? Greenpeace lansează un avertisment: "Din păcate, aceste întârzieri ..."
Greenpeace a lansat, miercuri, o hartă a pădurilor virgine din România și lansează un avertisment la adresa Ministerului Apelor şi Pădurilor.
De Redactia Observator la 15.11.2017, 14:30Greenpeace a lansat, miercuri, o hartă a pădurilor virgine din România și lansează un avertisment la adresa Ministerului Apelor şi Pădurilor.
Pădurile virgine ar ocupa aproape 300.000 de hectare în România, potrivit unei analize făcute de Greenpeace România, care a lansat, miercuri, o hartă a acestora, realizată cu informaţii publice şi cu imagini surprinse prin satelit. Organizaţia solicită Ministerului Apelor şi Pădurilor să se implice pentru identificarea acestora, demersul reprezentând un prim pas pentru protejarea lor.
Harta pădurilor virgine potenţiale a fost realizată de Greenpeace România împreună cu Universitatea Eberswalde, din Germania, şi cu Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi. Alături de hartă, a fost lansat şi studiul ”Situaţia pădurilor virgine din România”, scris de profesorul Iovu - Adrian Biriş.
Realizarea Hărţii pădurilor virgine potenţiale a durat un an şi a însemnat evaluarea a aproape 6.000.000 de hectare. Greenpeace a dezvoltat, alături de parteneri, o metodologie de analiză a datelor satelitare pe care a adaptat-o şi calibrat-o ţinând cont de experienţa de teren în identificarea pădurilor virgine. Rezultatele din această primă etapă au fost ulterior filtrate şi prelucrate în corelaţie cu criteriile de identificare a pădurilor virgine recunoscute de legislaţia naţională.
La finalul procesului, organizaţia a identificat peste 295.000 de hectare de păduri virgine potenţiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România.
TOPUL judeţelor unde s-au identificat păduri virgine potenţiale este:
- Braşov - 49.601 hectare
- Caraş Severin - 39.513 hectare
- Argeş - 38.918 hectare
- Cea mai mare densitate de păduri virgine potenţiale se află în situl Natura 2000 Făgăraş.
”Provocăm prin lansarea acestei hărţi ministerul să rezolve odată problema pădurilor virgine. Au fost întârzieri, nu putem spune dacă au fost deliberate sau nu, dar s-au produs în mod nejustificat. Din păcate, aceste întârzieri înseamnă pierderea de suprafeţe importante de păduri virgine. De exemplu, la finalul lunii august am blocat o exploatare forestieră care se întâmpla într-o pădure virgină în Munţii Ciucaş. Iată, chiar în anul în care avem un sistem de protecţie legal instituit, el totuşi nu funcţionează în teren. Această incapacitate de aplicare a legii în teren trebuie compensată prin încheierea acestui inventar naţional", a spus Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie păduri si biodiversitate Greenpeace România.
El a explicat că odată ce vor fi validate pădurile virgine, următorul pas va fi includerea acestora în Catalogul naţional, plătirea eventualelor compensaţii către proprietarii privaţi, precum şi gândirea unei strategii la nivel naţional pentru gestionarea lor.
”Lucrăm de un an de zile la harta aceasta. Am început anul trecut, stând o lună în pădure, în Munţii Făgăraş. Am făcut identificare de păduri virgine, le-am şi inclus în acest catalog naţional al pădurilor virgine, după care am spus – avem această oportunitate în 2017 să lucrăm la o hartă care să acopere cât mai mult din suprafaţa României, astfel încât să ştim unde trebuie să mergem să căutăm pe teren aceste păduri. Şi nu doar noi, ci în primul rând ministerul de resort, pentru că ei sunt responsabili să facă acest lucru. Împreună cu colegii de la Universitatea din Germania şi Universitatea Al. Ioan Cuza din Iaşi – Departamentul de Geografie am dezvoltat o metodologie de teledetecţie – identificare pe baza imaginilor de satelit a suprafeţelor care ar putea să conţină păduri virgine, a explicat Valentin Sălăgean, pentru Agenţia de presă News.ro.
Harta pădurilor virgine potenţiale poate fi consultată AICI.