Antena LIVE

Curs valutar

Ce termen de valabilitate are certificatul digital Covid, necesar pentru orice călătorie în afara granițelor

Certificatul digital european COVID-19 este disponibil în România din data de 1 iulie 2021, fiind recunoscut la trecerea fontierelor din ţările Uniunii Europene pentru atestarea vaccinării, trecerii prin virus sau a unui rezultat negativ în urma unui test PCR.

De la 16.08.2021, 16:32
WhatsApp
Ce termen de valabilitate are certificatul digital Covid, necesar pentru orice călătorie în afara granițelor Shutterstock

Ce valabilitate are certificatul digital Covid pentru cei vaccinaţi

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, la trecerea frontierelor din ţările Uniunii Europene vor fi recunoscute doar certificatele digitale ca documente care atestă vaccinarea, trecerea prin COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test PCR. Tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină din fiecare stat în parte. 

"Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/", a transmis, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică. Certificatele de vaccinare au durata de valabilitate până la data de 30 iunie 2022. Certificatele pot fi eliberate în format digital iar pentru persoanele care nu au acces la certificate în format digital, primăriile, Direcțiile de Evidență ale Populației și Direcțiile de Sănătate Publică pot asista cetățenii pentru eliberarea certificatului în format letric.

Ce termen de valabilitate are certificatul de testare

Pe acelaşi subiect

Exceptate de la eventuale cerinţe de carantină sunt şi persoanele care deţin un certificat digital al UE care atestă un rezultat negativ în urma unui test Covid, cu excepţia cazului în care acestea vin din zone puternic afectate de virus. Perioadele standard de valabilitate a testelor, aşa cum au convenit statele membre, sunt:

În cazul certificatelor de testare, solicitarea trebuie realizată după efectuarea testului, dar cu cel puţin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcție de tipul de test efectuat.

Cum se verifică valabilitatea unui certificat digital Covid

Potrivit platformei oficiale a Ministerului Sănătăţii, pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatelor, autorităţile publice vor scana codul QR care apare pe certificat prin intermediul unei aplicaţii mobile „CoronaScan”. Odată cu lansarea certificatelor digitale, din data de 1 iulie, oricine intră în ţară din zonele roşii trebuie să prezinte certificatul digital de vaccinare pentru a nu sta în carantină. Totuşi, într-o singură lună poliţiştii de frontieră au prins sute de români cu certificate false sau cu teste PCR trucate şi s-au ales cu dosar penal pentru că au încercat să intre în ţară cu documente falsificate.

Ce valabilitate au certificatele digitale Covid de vindecare

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a transmis că certificatul de vindecare pentru Covid este valabil 180 de zile, de la 90 de zile cât era până în prezent, pentru a veni în concordanţă cu certificatul digital şi abordarea europeană.

"Astăzi a fost prelungită starea de alertă pentru încă 30 de zile. În cele care au fost aprobate au fost realizate unele modificări pe care le anunţ acum. Poate cea mai importantă modificare îi vizează pe cei care au trecut prin boală. Până acum, noi am mers între 14 – 90 de zile, urmează să fie modificat de 14 la 180 de zile, ca să vină în concordanţă cu OUG privind certificatul digital şi abordarea europeană”, a declarat Arafat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit news.ro.

Şeful DSU a anunţat şi alte modificări realizate în privinţa prelungirii stării de alertă. “Activităţile instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii speciale destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber se permite până la o mie de persoane, pe scaune. La organizarea de evenimente private, nunţi, botezuri, suprafaţa pe persoană scade de la patru la doi metri ca să fie toate la fel, că aveam unele doi şi unele patru metri, acum o să fie doi metri pătraţi. La organizarea de evenimente private aferente, mesele festive, din nou doi metri în loc de patru. La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoţitorii să fie vaccinaţi”, a precizat Raed Arafat.

Larisa Andreescu

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro. ...

calatorie certificat covid certificat digital raed arafat test pcr testare vaccinare valabilitate vindecare
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024