Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele mobile şi dispozitivele GPS
Pământul ar putea fi lovit de o furtună solară neobişnuită, foarte severă. Autorităţile din Statele Unite au emis un avertisment de furtună geomagnetică, prima alertă de acest tip din 2005, când planeta noastră a fost lovită de cea mai mare doză de radiaţii din ultimii 50 de ani. De data aceasta, însă furtuna ar putea afecta dispozitivele GPS, telefoanele mobile sau laptopurile. Oficialii americani au observat erupţii de plasmă la suprafaţa Soarelui şi se tem că efectele furtunii ar putea să persiste până la sfârşitul săptămânii.
De Georgiana Anton la 14.05.2024, 18:00NOAA (Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică) a ridicat nivelul de alertă de furtună solară geomagnetică de la nivelul 3 (moderată) la nivelul 4 (severă) joi, deoarece mai multe erupții solare se îndreaptă spre Pământ.
Furtuna solară ar putea să declanșeze probleme cu GPS-ul, să împiedice comunicațiile prin satelit și să afecteze undele radio de înaltă frecvență.
"Avertizările la acest nivel sunt foarte rare", a precizat NOAA în cadrul avertizării. "Acesta este un eveniment neobișnuit".
Cea mai mare furtună solară din ultimele două decenii
- Ce impact au stelele aflate la sfârșitul vieții asupra sistemelor planetare. Ce se va întâmpla cu sistemul...
- NASA: 17 exoplanete ar putea deţine un ''ingredient'' esenţial pentru viaţă
- Cea mai puternică erupţie solară din ultimii ani: comunicaţiile, perturbate câteva ore. Filmarea publicată de NASA
Acesta este primul avertisment de furtună geomagnetică "severă" emis din ianuarie 2005.
În ultimele 24 de ore, două pete solare masive s-au combinat și au provocat cel puțin două erupții solare de clasa X (cele mai mari) și mai multe de clasa M (a doua ca mărime). Noua pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mai mare decât cel al Pământului, scrie New York Post.
O pată solară a eliberat ejecţii de masă coronală în ultima săptămână şi continuă să fie activă. Cinci astfel de ejecţii vor intra în "coliziune" cu Pământul începând de vineri şi până duminică inclusiv.
"Aceste două grupuri de pete solare sunt complexe din punct de vedere magnetic și mult mai mari decât Pământul. Împreună, ele au fost sursa unor frecvente erupții de clasă M (minore până la moderate)", a precizat Centrul de predicție meteo-spațială. "RGN 3664 (regiunea combinată de pete solare) continuă să crească în magnitudine."
Furtuna geomagnetică ar putea afecta telefoanele, undele radio şi dispozitivele GPS
Furtuna solară ar putea afecta undele radio din mai multe zone pentru câteva ore. De asemenea, ar putea declanşa alarme false pe dispozitivele de securitate şi ar putea afecta sistemele GPS.
Totodată, în timpul furtunii solare, locuitorii din nordul Californiei, Oklahoma, Alabama şi Virginia ar putea vedea aurora boreală.
Meteorologii estimează că aceste condiții apar timp de aproximativ 60 de zile în total în orice ciclu solar de 11 ani.
NOAA spune că oamenii de știință au observat doar trei furtuni geomagnetice severe de când a început actualul ciclu solar, în decembrie 2019.
"Ultima furtună geomagnetică Severă (observată) a fost pe 23 martie 2024, iar ultima extremă a fost furtuna de Halloween din octombrie 2003", a declarat SWPC.