Cea mai veche şcoală românească, în uitare
Prima școală românească riscă să intre în anonimat.
De Redactia Observator la 10.02.2018, 12:27Prima școală românească riscă să intre în anonimat. Deși posedă cele mai importante manuscrise din istoria poporului român, bogăția culturală și lingvistică a românilor nu este pusă în valoare. Se află în Braşov, în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae, din cartierul istoric Șcheii Brașovului.
Preotul profesor doctor Vasile Olteanu le arată câtorva copii cum se învăţa în vechime. Prichindeii au fost aduşi de părinţii lor din Târgovişte la Braşov ca să vadă prima şcoală românească atestată documentar.
Începuturile şcolii ar putea fi undeva în secolele XI-XII. O dovadă este un manual, de 700 de pagini, numit "Omiliar", o carte despre virtuți, semn că, înainte de toate, şcoala te învață să fii om, spune Vasile Olteanu. Cu siguranță, şcoala exista la 1399, pentru că în acel an, Papa Bonifaciu vorbeşte despre elevii din Scheii Braşovului care învăţau să devină notari, deascăli sau preoţi.
Cea mai mare durere a profesorului este că din carțile de astăzi lipsesc un Anton Pann sau un Diaconu Coresi. Sunt în schimb Harry Poter sau Mike Mausse. Preotul dezvăluie că deține în muzeu adevărate capodopere, cărți unice.
De 51 de ani de când păstorește acest muzeu, preotul a tradus mii de înscrisuri dintr-o cameră secretă, zidită de înaintași și pe care a descoperit-o în tinerețe. Nimeni însă nu prea e interesat de adevărurile atestate documentar privind scrierile românești. Nici despre muzeul din Braşov nu se ştie prea mult.