Cod roșu de avalanșă în Bucegi. Scandal între salvamontişti şi jandarmii montani
În plină minivacanţă, este cod roşu de avalanşă în munţii Bucegi. În Sinaia, mai multe pârtii au fost închise, însă telecabina a continuat să îi ducă pe turişti la înălţime. Si a fost oprită abia după sesizarea făcută de administratorii de pârtii.
De Redactia Observator la 26.01.2019, 10:59În plină minivacanţă, este cod roşu de avalanşă în munţii Bucegi. În Sinaia, mai multe pârtii au fost închise, însă telecabina a continuat să îi ducă pe turişti la înălţime. Si a fost oprită abia după sesizarea făcută de administratorii de pârtii. Tot la munte s-a aprins şi un alt scandal, de data aceasta între salvamontişti şi jandarmii montani.
Atât de mult a nins în ultimele ore în Muntii Bucegi încât la peste 1800 de metri este risc uriaş de avalanşă. În Sinaia, pârtiile de altitudine - Carp, Papagal şi Târle - sunt închise.
Daniel Stinghe, operator al pârtiei de schi: Muncim incontinuu. Am incercat să punem nişte pereţi de zăpadă cu rattrakul pentru a opri avalanşa din zonele de risc
În prima a parte a zilei, telegondola nu a funcţionat din cauza copacilor încărcaţi cu zăpadă, care au căzut pe instalaţie. Schiorii au rămas pe pârtia Nouă, singura rămasă deschisă în Sinaia.
În ciuda pericolului, telecabina care îi duce pe turişti de la cota 1400 la cota 2000, a continuat să funcţioneze.
Maria Floricică, administratorul Domeniului Schiabil Sinaia: Am trimis notificări şi către operatorul privat care efectua curse, în ciuda faptului că nu se vedea la cinci metri în faţă. Ceaţa era foarte periculoasă. şi la fel şi riscul de avalansă. Unul real.
Autorităţile au făcut apel la cei care practică drumeţii să nu se aventureze spre creste, din cauza pericolului iminent. Acum două zile, o sută de turişti au rămas blocaţi la cota 2000 din Sinaia, din cauza viscolului. Printre ei, şi o femeie însărcinată în opt luni. Turiştii au fost salvaţi de echipele de salvamontişti. Pe reţelele de socializare, merite şi-au alocat însă şi jandarmii montani. Ceea ce a atras nemulţirea salvamontiştilor.
Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Montani: Nu au fost ajutaţi de jandarmi, dar repet, exact ca şi în alte dăţi, jandarmii şi-au atribuit merite în această acţiune. Noi nu le-am cerut sprijinul, nu am apelat la ei pentru că - repet - colegii din Sinaia nu i-au văzut acolo. Acum paharul s-a umplut şi toţi salvatorii din România au fost de acord să prezentăm public ce se întâmplă.
Nu sunt singurele reproşuri la adresa jandarmilor montani.
Maria Floricică, administratorul Domeniului Schiabil Sinaia: Nici să postăm imagini la profil cu maşina Jandarmeriei - SUV-ul în mijlocul muntelui. Le-am atras atenţia că o astfel de popularizare atrage mai multe SUV-uri pe munte.
Oficialii Jandarmeriei Române au refuzat să comenteze acuzaţiile.Şi în Dâmboviţa au fost probleme. Mai multe avalanşe produse în Bucegi au blocat circulaţia pe un drum judeţean, iar 60 de turişti care voiau să ajungă în zona turistică Moroieni- Peştera au fost nevoiţi să aştepte în maşini ore întregi, până când şoseaua a fost curăţată.
Drumarii, cu mai multe utilaje, dar şi jandarmii montani şi salvamontiştii, au reuşit într-un final să cureţe şoseaua. Turiştii care sunt zilele acestea în pensiunile din zonă sunt sfătuiţi să nu plece la drum, spre casă, pentru că există riscul ca noi avalanşe să se producă.