Elevii din zonele afectate de fenomene meteo extreme ar putea rămâne acasă
O alertă de cod roşu a dat alarma în Bărăgan, unde vijelia a lovit din nou cu forţa unei tornade. În toată ţara, furtunile s-au dezlănţuit, iar grindina a căzut din senin. Meteorologii nu exclud ca o nouă tornadă să se formeze chiar în zona Capitalei.
De Redactia Observator la 06.05.2019, 20:50O alertă de cod roşu a dat alarma în Bărăgan, unde vijelia a lovit din nou cu forţa unei tornade. În toată ţara, furtunile s-au dezlănţuit, iar grindina a căzut din senin. Meteorologii nu exclud ca o nouă tornadă să se formeze chiar în zona Capitalei. Vremea s-a schimbat deja radical în mai multe judeţe, iar temperaturile scad de la o oră la alta, din cauza unui val polar care a cuprins România. Şcolile se pregătesc să suspende cursurile, în timp ce românii sunt avertizaţi să se adăpostească în case.
Două zile, jumătatea estică a ţării este sub cod galben de furtuni, vijelii şi descărcări electrice. Viteza vântului ar putea ajunge până la 70 de kilometri pe oră, iar meteorologii nu exclud formarea unor noi tornade.
Viteza vântului a depăşit 100 de kilometri pe oră în zonele cu cod roşu
Chiar şi în zona Capitalei, arată una dintre cele mai cunoscute aplicaţii meteo. Specialiştii au emis şi avertizări now-casting de cod portocaliu. În judeţele Ialomiţa şi Călăraşi a fost chiar cod roşu, cu vânt de peste 100 de kilometri pe oră.
La Sinaia, temperaturile au scăzut chiar şi cu 10 grade faţă de zilele trecute. Turiştii au fost avertizaţi să rămână în cabane. Pe munte, sunt pericole uriaşe.
La altitudini mari, temperaturile au scăzut sub limita îngheţului. Şi ceaţă este pe creste, iar vizibilitatea a scăzut sub zece metri. Totodată, şi vântul suflă cu putere, iar la rafale, depăşeşte 35 de kilometri la oră.
Claudiu Vasilescu, salvamontist: Cel mai bine e să te pui la adăpost dacă te prinde. Şi totuşi, dacă nu ai unde să te adăposteşti, este bine să laşi tot ce este metalic, să laşi rucsac, să laşi beţe de schi dacă ai în mână
Sunt aşteptate şi noi episoade violente de grindină. Autorităţile pregătesc rachetele din timp. Zilele trecute, au fost acuzate că au intervenit prea târziu.
ISU, recomandări pentru zonele afectate de coduri meteo de vreme rea
După ce săptămâna trecută fenomenele extreme ne-au luat prin surprindere, de data aceasta autorităţile au dat mesaje de avertizare încă de duminică. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis românilor să se adăpostească în case. Totuşi, dacă vijelia vă prinde afară, trebuie să fiţi atenţi la pericolele din jur
Stâlpii de înaltă tensiune şi firele de curent pot ceda în cazul unor furtuni puternice. Pericolul de electrocutare este uriaş. Fiţi atenţi atunci când parcaţi autoturismele. Pe cât posibil cât mai departe de arbori. Se pot prăbuşi iar pagubele sunt greu de recuperat.
Nu în ultimul rând. aveţi grijă la tot ce vă înconjoară. Nu de puţine ori acoperişurile blocurilor sau tencuiala au fost desprinse de vijelie.
Elevii din zonele afectate de fenomene meteo extreme ar putea rămâne acasă
Ca să fie protejaţi, elevii ar putea rămâne acasă în următoarele zile. Ministrul Educaţiei a anunţat că ia în considerare închiderea şcolilor. Iar părinţii caută soluţii.
Un părinte spune că "este, într-adevăr, dificil pentru părinţi, pentru că foarte mulţi nu au cu cine să-i lase acasă. Dar te gândeşti la sănătatea şi la viaţa copiilor, pentru că se pot întâmpla accidente".
În această noapte, fenomenele meteo se vor intensifica, anunţă meteorologii. Suntem ameninţaţi de vremea rea până la sfârşitul săptămânii.