Comisia Europeană menţine MCV pentru România şi constată o involuţie faţă de ultimul raport
Comisia Europeană a anunţat astăzi că va menţine activat mecanismul de cooperare şi verificare în cazul României, constatând cu regret o involuţie privind îndeplinirea angajamentelor de postaderare privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției.
De Cristian Ionescu la 22.10.2019, 16:20Comisia Europeană a anunţat astăzi că va menţine activat mecanismul de cooperare şi verificare în cazul României, constatând cu regret o involuţie privind îndeplinirea angajamentelor de postaderare privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției.
În ceea ce privește România, de la ultimul raport, Comisia Europeană precizează, într-un comunicat, că a fost nevoită să-şi exprime de mai multe ori îngrijorările privind legile adoptate de autoritățile române, în legătură reformele judiciare și lupta împotriva corupției.
"Comisia regretă faptul că România nu s-a angajat în linie cu recomandările suplimentare făcute în noiembrie 2018. Aceste recomandări trebuie urmate dacă procesul de reformă urmează să fie reluat, iar MCV-ul să fie suspendat. Comisia este încrezătore că România ar putea oferi un nou impuls pentru îndeplinirea obiectivelor și este pregătită să ajute autoritățile române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile prin intermediul MCV", precizează oficialii europeni.
Comisia Europeană suspendă MCV-ul pentru Bulgaria, considerând că şi-a îndeplinit angajamentele
În ceea ce privește Bulgaria, Comisia consideră că progresele înregistrate în cadrul CVM sunt suficiente pentru a răspunde angajamentelor Bulgariei, asumate în momentul aderării sale la UE.
"Bulgaria va trebui să continue să lucreze în mod consecvent la transpunerea angajamentelor reflectate în acest raport într-o legislație concretă și asupra aplicării continue. Bulgaria va trebui să monitorizeze punerea în aplicare continuă a reformei cu un nou consiliu post-monitorizare înființat și care va contribui la dialogul viitor cu Comisia în cadrul mecanismului cuprinzător al statului de drept", anunţă Comisia.
Înainte de a lua o decizie finală, Comisia va lua în considerare, de asemenea, în mod corespunzător observațiile Consiliului, precum și ale Parlamentului European.