Consultant de credite, folosit de impostori pe post de momeală ca să câştige încrederea victimelor. Metoda prin care au păcălit zeci de români
La nici o zi de la difuzarea materialului Observator, au apărut noi tactici de înşelătorii în sistemul bancar. După ce o femeie a făcut peste 50 de credite în numele altor persoane fără ca ei să ştie, impostorii acţionează şi online. Un broker de credite real s-a trezit cu pozele furate şi cu un cont de Facebook fals, de care escrocii se foloseau ca să atragă clienţi.
De Redactia Observator la 18.06.2023, 09:20După ce o femeie din Călăraşi care lucra la o firmă de brokeraj îşi racola victimele dintre clienţi şi făcea credite în numele lor, falsorii lucrează în paralel şi în spaţiul online. Fură identitatea unor brokeri reali ca să câştige încrederea victimelor. Apoi trimit mesaje cu un cod către clienţi şi îi anunţă suma pe care o au de plătit ca avans, înainte de deschiderea creditului.
Camelia Grădinaru, director firmă de consultanţă: Am fost abordaţi de clienţi păgubiţi cu mai multe sume de bani plătite cu titlul de avans în vederea obţinerii unui credit. Persoanele respective îşi deschideau un cont fals pe platformele de socializare şi ca să fie credibile postau că lucrează la anumite firme de consultanţă sau chiar la instituţii bancare.
Impostorii se folosesc de imagini reale
Iuliana Tudor este consultant de credite. Impostorii i-au furat pozele de pe pagina de facebook şi au creat un cont fals cu un nume fictiv. S-au folosit de imaginea ei pentru a atrage potenţialii clienţi.
- Prima victorie a unei bănci după ce a contestat amenda primită pentru ratele exagerate. Ordinul de la ANPC,...
- Cum s-au trezit zeci de români cu credite-surpriză la bancă. "Mi-a venit acasă executorul judecătoresc, 1.700 de...
- BCE a majorat din nou dobânda de referinţă: ce se întâmplă cu creditele în euro. "Rata inflaţiei, la un nivel...
Iuliana Tudor, consultant de credite: Lucrez de 15 ani în domeniul acesta de bănci, am lucrat 12 ani în bancă. Nu mi s-a întâmplat niciodată până acum să mi se fure fotografiile şi să trec prin aşa ceva.
Oamenii care vor să îşi facă un credit pot verifica dacă cei care intermediază astfel de servicii sunt autorizaţi şi pe siteul ANPC.
Iuliana Tudor, consultant de credite: Există contracte încheiate cu băncile din piaţă. Se încasează comision după ce clientul îşi contractează creditul.
Ce ne sfătuiesc specialiştii
Specialiştii ne sfătuiesc să verificăm înainte firmele de brokeraj cu care lucrăm online sau fizic şi să nu le dăm bani în avans.
Camelia Grădinaru, director firmă de consultanţă: În momentul în care doriţi să obţineţi un credit să nu plătiţi sume cu titlu de avans pentru că nimeni nu cere acest lucru. Este bine să mergeţi să discutaţi personal cu consultantul financiar. În mediul online intraţi pe site-urile oficiale ale băncilor sau ale instituţiilor financiale non bancare.
Sute de oameni cad în fiecare an în capcana înşelătorilor, atrag atenţia specialiştii.