Antena Meniu Search
x

Curs valutar

BCE a majorat din nou dobânda de referinţă: ce se întâmplă cu creditele în euro. "Rata inflaţiei, la un nivel prea ridicat pentru mult timp"

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro. Acestea nu sunt deloc veşti bune pentru bugetele noastre, întrucât creditele în euro vor fi majorate din nou. 

de Redactia Observator

la 15.06.2023 , 22:14

BCE a majorat din nou dobânda de referinţă, în efortul de reducere a inflaţiei în zona euro. "Rata inflaţiei a fost în scădere, dar, potrivit proiecţiilor, va rămâne la un nivel prea ridicat pentru prea mult timp. Consiliul Guvernatorilor BCE este determinat să se asigure că inflaţia revine la ţinta pe termen mediu de 2%. De aceea, Consiliul a decis astăzi majorarea celor trei rate ale dobânzii de referinţă cu 0,25%", anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.

BCE a majorat dobânda de referinţă

"Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,25%. În acest sens, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 4,00%, 4,25% şi 3,50%, cu efect din 21 iunie 2023", subliniază BCE.

Vezi și

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani şi a lăsat uşa deschisă pentru alte majorări ulterioare, în încercarea de a lupta în continuare împotriva inflaţiei ridicate, în condiţiile în care economia zonei euro este în scădere, relatează Reuters, potrivit news.ro. BCE a majorat pentru a opta oară consecutiv rata dobânzii cheie - cea pe care băncile o plătesc pentru a plasa numerar în siguranţă la banca centrală - cu 25 de puncte procentuale, până la 3,5%, cel mai ridicat nivel din 2001 încoace.

Pe acelaşi subiect

Banca centrală a celor 20 de ţări care au adoptat moneda euro spune că se aşteaptă ca inflaţia să se menţină peste ţinta sa de 2% până în 2025 şi a lăsat să se înţeleagă încă o dată că vor mai avea loc majorări de dobândă şi în lunile următoare. "Deciziile viitoare vor asigura că ratele dobânzii cheie a BCE vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a obţine o revenire în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu şi vor fi menţinute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar", a precizat BCE.

Creşterea economică în zona euro este în cel mai bun caz în stagnare, iar inflaţia este în scădere de luni de zile, graţie scăderii preţurilor la energie şi celei mai abrupte creşteri a ratei dobânzilor din istoria de 25 de ani a BCE.

Miercuri, Rezerva Federală a SUA a întrerupt propriul şir de 10 creşteri succesive ale ratei - un semnal puternic pentru investitorii din întreaga lume că actualul ciclu de înăsprire a dobânzii în economiile dezvoltate se apropie de sfârşit, chiar dacă încă mai este posibilă o mică creştere în SUA.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri economice » BCE a majorat din nou dobânda de referinţă: ce se întâmplă cu creditele în euro. "Rata inflaţiei, la un nivel prea ridicat pentru mult timp"