Controale în Delta Văcăreşti. Planul prin care incendiile ar putea fi oprite, rămas în aer de doi ani: "E greu să găseşti o soluţie"
Au început controale după incendiul devastator de acum două zile care a distrus un sfert din Delta Văcăreşti. Garda de Mediu a mers în inspecţie, iar poliţiştii au deschis şi ei o anchetă. Incendiile din parcul natural ar putea fi oprite, dar parcul nu are un plan de management nici la doi ani după ce i-a fost impus de autorităţi.
De Ana Grigore la 10.02.2024, 19:37Peste 60.000 de metri pătraţi de vegetaţie au ars rapid, în doar câteva zeci de minute. Purtate de vânt, flăcările s-au întins cu o viteză de peste 50 de kilometri pe oră şi au mistuit întinderi mari de stuf, care era adăpost pentru multe păsări. În plus, sute de arbori au fost afectaţi.
Ana Grigore, reporter Observator: Efectele incediului se văd cel mai bine din mijlocul parcului. De jur împrejur sunt suprafeţe întregi de vegetaţie uscată arsă. Administratorii preconizează că Delta Văcăreşti a ars în proporţie de 25%.
"Asigurăm publicul de angajamentul nostru ferm pentru restaurarea și protejarea acestei arii naturale", a transmis Administraţia Parcului Natural Văcăreşti, în timp ce inspectorii de la Garda de Mediu mergea în control.
De unde a pornit incendiul şi până unde s-a extins
"A pornit de unde ne-am oprit noi. Din zona de informare. El s-a extins şi în partea aia şi în partea asta. După care a trecut în direcţia aceea, peste lac, pentru că aşa bătea vântul, spre sud şi s-a extins până în calea Vitan".
Andrei Corlan, director Garda de Mediu: În prima fază s-a făcut inspecţia în teren să vedem dacă în interiorul perimetrului există abandon de deşeuri sau indicii din care să rezulte faptul că o exploatare defectuasă a ariei.
Poliţiştii au început şi ei ancheta pentru a stabili dacă focul a fost pus intenţionat.
Cartinel Gheorghe, şef monitorizare parc: Credem că este o mână criminală. Nu ne dăm seama în momentul ăsta, nu am găsit nimic special în zonele în care a ars.
Delta Văcăreşti arde aproape în fiecare an
Delta Văcăreşti arde aproape în fiecare an. Ultimul control în parcul natural a fost făcut acum doi ani, tot în urma unui incendiu de proporţii. Garda de Mediu a decis atunci întocmirea unui plan de management, care trebuia pus în aplicare la nouă luni după verificări. Măsurile nu au fost aplicate, însă, nici acum.
Cartinel Gheorghe, şef monitorizare parc: E greu să găseşti o soluţie când e atât de multă vegetaţie.
Administraţia riscă o sancţiune de până la 200.000 de lei cumulat
Andrei Corlan, director Garda de Mediu: Administraţia riscă o sancţiune de până la 200.000 de lei cumulat, 100.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor care au fost deja stabilite de Garda Naţională de Mediu.
Parcul natural, care se întinde pe 180 de hectare, a fost declarat arie protejată acum opt ani. Peste 100 de specii de specii de păsări, mamifere, amfibieni și reptile trăiesc acolo şi multe sunt protejate de lege.