Corpul de control al premierului Florin Cîţu, sesizare penală "in rem" după verificările de la Ministerul Sănătăţii privind transparentizarea datelor despre vaccinarea împotriva COVID-19
Membrii Corpului de control al premierului Florin Cîţu au făcut o sesizare penală "in rem" după verificările efectuate la Ministerul Sănătăţii şi la alte instituţii din subordinea sau sub coordonarea Guvernului în legătură cu transparentizarea datelor privind vaccinarea împotriva Covid-19.
De Redactia Observator la 09.04.2021, 16:47- Premierul Florin Cîţu a sesizat Corpul de control după ce unul dintre consilierii ministrului Sănătăţii a făcut publice informaţii nepotrivite.
Întreaga poveste a plecat de la momentul în care Ştefan Voinea, consilier onorific al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a dat publicităţii date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. La vremea respectivă, Ştefan Voinea a declarat că a avut acces la Registrul Electronic Naţional de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate.
Cu toate acestea, conform news.ro, subiectul a declanşat un iureş total între mai multe instituţii ale statului. Premierul Florin Cîţu a anunţat din prima că vor fi făcute verificări, în timp ce Vlad Voiculescu i-a luat apărarea consilierului său şi a precizat că date referitoare la numărul de teste efectuate pe judeţ ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte.
În urma verificărilor efectuate de membrii Corpului de control al premierului Florin Cîţu s-a ajuns la următoarele concluzii:
"Accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username şi parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcţii de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, utilizator Ministerul Sănătăţii (MS), utilizator Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populaţie, singura condiţie de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.
În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătăţii la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.
La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania).
Regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredinţarea unor atribuţii specifice unui funcţionar public (în sensul larg al noţiunii), respectiv accesul la date sau informaţii din cadrul unei/unor instituţii publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite şi responsabilităţi în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese".
Ţinând cont de circumstanţe, reprezentanţii Corpului de control al Ministerului Sănătăţii au transmis Ministerului Public o sesizare penală "in rem". Sursa amintită precizează că sesizarea vizează accesarea Registrului de către consilieri onorifici ai Ministerului Sănătăţii, Corpul de Control apreciind tocmai că ”regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese”.