Crăciun cu gust românesc departe de casă. Când vor ajunge bunătăţile tradiţionale la românii din diaspora
Românii din străinătate încep pregătirile pentru un Crăciun ca acasă. Fac liste cu bunătăţile tradiţionale şi le trimit rudelor din România sau comandă direct de la producători locali. Afumăturile, murăturile şi sarmalele sunt cele mai căutate bucate pentru sărbătorile româneşti ale diasporei.
De Clara Mihociu la 10.12.2023, 21:02- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În gospodăria lui Florin, un producător local din Iași se lucrează la foc continuu zilele acestea. Bunătăţile s-au scumpit cu 10 lei kilogramul de anul trecut, dar asta nu le taie pofta de aperitive tradiţionale românilor de peste hotare. Comanda obişnuită pentru cei care locuiesc în diaspora este pentru un astfel de platou. Suficient pentru 4, chiar 5 persoane. Are 2,5 kg şi costă aproximativ 200 de lei. 100 de lei kilogramul pentru fiecare tip de muşchi de aici şi 40 de lei pentru slănină. "Din toate câte un pic...slănina, caltaboşul, toba, cârnaţii, pastrama. Ce au fost pe mesele lor de când au fost copii", a declarat Florin Vechiu, producător local din Iaşi.
Cei mai mulți români din diaspora vor primi bunătăţile chiar înainte de Crăciun
Angela trăieşte în Italia de peste 20 de ani. Chiar dacă este departe de ţară, nu concepe Crăciunul fără bunătățile care îi amintesc de copilărie. "În familie avem mereu aceleaşi obiceiuri. Cum am fost obişnuiţi de acasă, cum făcea mama, cum făcea bunica. Să fie de toate, să nu lipsească nimic. Când punem produsele pe masă, imediat desfacem să gustăm din fiecare", a declarat Angela, româncă din Italia. Murăturile sunt nelipsite şi ele de pe masa de Crăciun a românilor din străinătate. Producătorii locali din Miroslava - Iaşi ambalează de zor borcanele care vor pleca în toată Europa.
"Cea mai comandată budănică de murături este cea cu murăturile asortate, care cuprinde pepene murat, conopidă, castraveţi şi avem şi gogonele. Ajung în mare parte în Italia, în Anglia, în Spania", a declarat Ana Maria Ignat, productor local de murături. Murăturile de Miroslava costă între 30 şi 100 de lei, în funcţie de cantitate. Cei mai mulți români din diaspora vor primi bunătăţile chiar înainte de Crăciun.