Antena LIVE

Curs valutar

Video

Crăciunul 1989 - Execuţia soţilor Ceauşescu. Istoria s-a răzbunat chiar la sfârşitul vieţii lor

Crăciunul, acum 35 de ani, a fost o zi cum n-a mai fost vreodată în România. Pe străzi oamenii au împodobit brazi şi au cântat colinde. Ceva nepermis in anii comunsimului. Iar spre seară s-a strigat Dictatorul nu mai e. Anunţul sec a fost făcut la televiziunea Română - Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi. Peste tot în lumea aceasta a fost vestea care a deschis jurnalele de ştiri. 

De la 25.12.2024, 20:12
WhatsApp
Vezi și:

Fostul lider Nicolae Ceauşescu e mort. La fel, şi soţia lui, Elena. Au fost executaţi după un proces secret şi au fost, amândoi, găsiţi vinovaţi pentru crime împotriva umanităţii, inclusiv genocid. Mai târziu, imagini din timpul procesului au fost difuzate la Televiziunea Română. 

Aici, în camera de control a Televiziunii Române, pe ecrane se văd desene animate. Ceva foarte rar în perioada tiraniei lui Ceauşescu. De fapt, aici, şi vestea morţii sale a fost primită cu bucurie. 

"E fantastic. Nu am crezut niciodată că vom ajunge să trăim această zi. Am sperat, dar nu am crezut niciodată că vom ajunge cu adevărat să trăim asta. E fantastic". "Cred că e cel mai frumos Crăciun pe care îl trăim în ultimii 20 de ani", spun românii. 

Crăciunul 1989 - Execuţia soţilor Ceauşescu

Cu siguranţă vă aduceţi aminte, dacă aţi trăit acele vremuri. A fost vestea care a răvăşit lumea toată şi a împărţit România, în două - cei care au crezut cu tărie că Ceauşescu a primit ce merita, dar şi cei care au spus că oricum ar fi fost el, nu trebuia omorât aşa, în ziua de Crăciun.

După care, am primit permisiunea sa intram, fie cu bocancii, fie în grupuri organizate, şi în casele şi în viaţa lui. Şi am putut afla cine a fost cel care ne-a condus peste 20 de ani.  

Cei care vin de atunci, în fiecare an, în cimitirul Ghencea din Capitală, de ziua conducătorului iubit, dau adevarate spectacole de odă şi preamărire.  

În 2009, la 20 de ani de la căderea comunismului, un sondaj CURS arăta că 31 la sută dintre români consideră că Nicolae Ceauşescu ar trebui prezentat în cărţile de istorie ca un om mai degraba bun. 

"La întrebarea cine a fost cine mai bun om politic român, un sfert din respondenţi au răspuns Ceauşescu. Şi tot un sfert din respondenţi au răspuns Ceauşescu la întrebarea cine a fost cel mai rău om politic din istoria română", spune Lavinia Betea, istoric. 

În toate sondajele care s-au făcut în anii următori, Nicolae Ceauşescu a depăsit la capitolul încredere toţi liderii politici care au venit la conducerea ţării după el.  

S-a născut în 26 ianuarie 1918, în Scornicesti. Al treilea din cei 10 copii ai familiei. Și, contrar a ceea ce am știut din totdeauna despre el, Ceaușescu n-a fost chiar un analfabet. 

"Ceaușescu a fost un copil care a învățat chiar foarte bine, a fost chiar premiant. În perioada respectiva aproape jumătate din populația României era analfabet[. Și mare parte din cei considerați alfabetizați se opriseră la o clasă, maxim două clase. Rar erau aceia care terminau 4 clase. El, cu 4 clase, era foarte bine pentru epoca respectivă. Cred că era ceea ar fi astăzi masterul", spune Lavinia Betea, istoric. 

Clasa a 3 a de exemplu, a terminat-o cu nota 8,95 iar cel mai bine stătea, culmea, la citire și caligrafie. Abia împlinise 11 ani când a plecat la București să se facă cizmar pe Calea Victoriei. Și avea șanse mari, se spune, să facă o cariera în aceasta meserie. Doar că, ghinion, meșterul sau a remarcat aptitudinile lui de lider. I-a făcut deci un raport extrem de favorabil și l-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist, o formațiune ilegalista atunci. Pentru asta, Ceaușescu a și făcut 2 ani pușcărie la Doftana. Când a ieșit de acolo, era călit și pregătit pentru a ajunge în vârf.  

În 1950, la 32 de ani, desi nu făcuse armata, are grad de general.

Istoria s-a răzbunat chiar la sfârşitul vieţii lor 

"Este trimis în misiuni de combatere a celor care se împotrivesc colectivizării în Vrancea. El însuși trăgând cu revolverul, cu mana lui, în astfel de elemente dușmănoase și de bandiți. Deci un politruc care are sângele rece de a executa cu mana lui oameni, fară niciun regret", spune Radu Preda, fost director Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului. 

După moartea lui Gheorghiu Dej, în martie 1963, Ceaușescu simte că locul pe care el îl visa e liber.

"Era un personaj extrem de şiret. Orice se poate spune despre Ceaușescu, dar nu că a fost un înger", mai spune Radu Preda. 

Și, cu fiecare an, Ceaușescu se transforma dintr-un lider, într-un propietar de tara. Așa s-a ajuns că Romania să experimenteze cel mai crud regim din țoață Europa de Est. 

"Este vorba de proiectul unei ţări în detenție mentală, ținută doar prin frică și prin teroare în care mergeam și mâncam în locuri comune, mergeam în frabici și uzine și apoi ne duceam acasă doar că să dormim. Asta era România pe are o visa vezi doamne un patriot precum Ceaușescu", mai spune Radu Preda. 

Nici acum, la 35 de ani de la căderea comunismului, tot nu se știe cate victime a făcut acest regim. Lista e oricum enormă. Sunt aici și dizidenții uciși cu sânge rece prin pușcării, românii care au pierit în apele Dunării încercând să fuga din ţară, copii fară nume omorâți cu zile în orfelinate ori femeile care s-au stins după ce și-au provocat avort. 

"Cred eu că libertatea noastră de astăzi este un dar atât de preţions de care nu suntem conștienți și pe care de multe ori îl maculam prin nostalgii și prin proiecții ideologice de care ar trebui în mod normal să ne fie rușine. Pentru că în spatele unui nostalgic de astăzi sunt oameni care au murit la propriu pentru că s-au născut când nu trebuie și unde nu trebuie", a completat Radu Preda.

Istoria pare să îi fi dat, totuși, dictatorului, lecția cea mai dură - cei care au executat ordinul de tragere erau toți de aceeași vârstă. Decreţeii aduși pe lume la comandă, prin decretul lui Ceaușescu. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ceausescu revolutie caderea regimului
Întrebarea zilei
În zona în care locuiţi s-au înregistrat pagube din cauza vremii rele de Crăciun?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e...
Fanatik.ro
Publicat 26.12.2024
Un centru pentru migranți care costă Italia un miliard de euro a devenit...
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
Fără lamentații, despre candidatura lui Crin Antonescu. Pariul foarte riscant
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
Cum afli dacă telefonul tău este ascultat. Semnele clare că ți se ascultă...
Gandul
Publicat 26.12.2024
Neurologul vă spune care sunt cele trei lucruri care vă pot scăpa de insomnie:...
Adevărul
Publicat 26.12.2024
Cele 10 alimente sau mâncăruri care te îmbătrânesc. De ce e bine să le...
A1
Publicat 25.12.2024
Horoscopul zilei de 27 decembrie 2024. Berbecii se simt împliniți. Află ce se...
CaTine
Publicat 26.12.2024
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului...
spynews.ro
Publicat 23.12.2024
Sportiva olimpică Sophie Hediger a murit la numai 26 de ani, în condiții teribile
GSP
Publicat 24.12.2024
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de...
Click.ro
Publicat 23.12.2024
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Useit
Publicat 26.12.2024
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redacţia.ro
Publicat 25.12.2024
Ungaria ștearsă de pe harta Europei, într-un experiment controversat pe...
libertatea.ro
Publicat 26.12.2024
Chrissy Teigen și John Legend au sărbătorit Crăciunul în familie. Cuplul...
ZU
Publicat 26.12.2024
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor...
Hello taste
Publicat 26.12.2024
Fursecuri cu banane pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Deparinti
Publicat 26.12.2024
Cele mai frumoase nume de băieți și fete din lume: Top 100 populare în...
ziare.com
Publicat 26.12.2024
Julian Gil nu va petrece sărbătorile de iarnă alături de fiul său. Ce a...
Happy
Publicat 26.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de sănătos este consumul de jeleuri. Care sunt beneficiile și efectele...
Medicool
Publicat 26.12.2024