Crăciunul la ușă, festinul la comandă. Alternativa pentru românii care nu au chef sau timp să gătească de sărbători
Mai este o săptămână până la Crăciun, dar românii se pregătesc pentru masa de sărbătoare. Cei care nu vor sau nu au timp să gătească pot să comande. Există restaurante care se ocupă de absolut tot. De la aperitive, până la sărmăluţe, fripturi şi chiar cozonac. Totul vine gata gătit şi împachetat de la restaurant, direct acasă.
De Angela Bertea la 17.12.2024, 22:15Împodobite de sărbătoare, restaurantele îşi aşteaptă oaspeţii de Căciun cu mese bogate şi colinde tradiţionale. Cei care vor să se bucure de meniul festiv în confortul casei lor au opţiunea să îl primească la domiciliu. De la platouri reci şi până la ciorbe, sărmăluţe sau chiar şi ciolan afumat cu varză, toate pot fi comandate pentru masa de sărbătoare. La desert, prăjituri, vestitul cozonac sau poale în brâu.
"Majoritatea oaspeţilor care ne calcă pragul optează pentru sarmale, friptură de porc, piftie de porc sau de curcan. Avem aici ceafă la cuptor, cârnaţi de casă afumaţi, coaste afumate", spune Crina Marcu, reprezentant restaurant. "Toată lumea e stresată, pe fugă, timpul nu mai ajunge, cu copiii la şcoală, cu serviciu. Lumea a început să comande de la restaurant. Chifteluţe marinate, salată de boeuf, răcituri, tot ce ţine de tradiţional", adaugă şi Catrinel Aurelia.
Cât costă un meniu de la restaurant
Din meniul de sărbătoare nu lipsesc nici ciorbele. "Aici avem o ciobiţă de purcel, pe care am pregătit-o. Facem rădăuţeană, ciorbă de burtă, perişoare, ciorbă de potroace pentru cei de-a doua zi pentru cei care au nevoie de puţină revenire", spune Florin Asandulul, bucătar. Pe scurt, de toate. Fie că gătesc ei, merg la restaurant sau comandă mâncarea, românii îşi doresc să aibe toate bunătăţile pe masa de sărbătoare.
"Face cumpărături cu lista şi soţia găteşte. Facem prăjituri, mai trimitem şi la copii. Aseară am făcut tăiatul porcului şi preparatele", spune un bărbat. "Eu una comand pentru că nu gătesc, nu îmi place. Copilului îi comand ceva bio. În rest nu pregătesc nimic". În medie, un meniu de Crăciun comandat dintr-un restarant costă între 400 şi 600 de lei, pentru o masă la care se pot strânge şi opt persoane.