Case înghiţite de un val toxic de cenuşă, la Craiova. Copiii, nevoiţi să poarte măşti pentru a se proteja (Video)
Un nor gros de cenuşă a fost purtat pe zeci de kilometri, în apropierea oraşului Craiova. Codul galben de vânt a ridicat praful rezultat din arderea cărbunilor la Termocentrala din Craiova, iar în scurt timp aerul a devenit irespirabil. Î
De Redactia Observator la 13.05.2019, 20:30Un nor gros de cenuşă a fost purtat pe zeci de kilometri, în apropierea oraşului Craiova. Codul galben de vânt a ridicat praful rezultat din arderea cărbunilor la Termocentrala din Craiova, iar în scurt timp aerul a devenit irespirabil. În zonă copiii sunt trimişi la şcoală doar cu măşti de protecţie. Localnicii se plâng că, de ani buni, din cauza norului de cenuşă, mulţi s-au îmbolnăvit de plămâni.
Ca sa putem sa-i ducem la scoala, trebuie sa le punem masca, ca sa nu se imbolnaveasca. Am inceput sa avem probleme respiratorii si nimeni nu face nimic.
Localnică: Avem copii mici, nu putem să-i scoatem nici în curte din cauza prafului de cenusă. Ne afecteaza legumele, fructele.
De ani întregi, pe o distanţă de zeci de kilometri, praful de cenuşă se ridică deasupra caselor oamenilor şi face aerul irespirabil. Localnicii din satul Şimnicul de Sus, de lângă Craiova, spun că e o otravă care le afectează grav sănătatea.
Localnică: Este vorba de cenusa in cantitate extrem de mare. Foarte multe persoane au alergii, au probleme cu aparatul respirator, efectiv nu se poate respira.
Cenuşa rezultată în urma arderii cărbunelui de la Termocentrala din Craiova poluează trei sate şi cartierele periferice ale Craiovei. La cea mai mică adiere de vânt, praful se ridică deasupra caselor, a drumurilor şi a câmpurilor.Garda de Mediu a amendat anul trecut Termocentrala din Craiova cu 200 de mii de euro. Nimic nu s-a schimbat însă după controlul autorităţilor.
Ion Călinoiu, director Garda de Mediu Dolj: Mai mult de a sanctiona operatorul nu avem ce face. Agentia de Protectei a Mediului care are in dotari laboratoare sa vina sa faca ,masuratori la fata locuriului, sa vedem daca aerul e depasit dpdv al calitatii.
Localnică: Au fost amendati, li s-a pus in vedere sa acopere groapa de cenusa, dar uitati-va ce se intampla. Chiar nu se mai poate sta in conditiile astea, e bataie de joc la adresa populatiei.
Reprezentanţii Termocentralei nu au dorit să comenteze situaţia. Directorul Garzii de Mediu sustine că acestia au dat vina pe schimbările climatice. Ieri a fost cod galben de vânt în Dolj, iar rafalele au atins 65 de kilometri pe oră. Administratorul Termocentralei a găsit o soluţie provizorie.
Ion Călinoiu, director Garda de Mediu Dolj: Directorul mi-a spus clar. Ca sa evit spulberarea de cenusa am umectat suprafata de depozitare, cu toate ca e interzis ca proces de productie.
Operatorul va trebui să se gândească la un plan pe termen lung care să elimine poluarea în zonă.