Credincioşii nu pot participa la slujba de Înviere, dar pot veni la biserică să ia paşti
Credincioşii nu pot participa la slujba de Înviere, dar pot veni la biserică să ia paşti. Este anunţul controversat făcut seara trecută de ministrul de Interne.
De Redactia Observator la 15.04.2020, 10:55- Oamenii au voie să stea la cozi.
- Măsurile au fost dur criticate.
Credincioşii nu pot participa la slujba de Înviere, dar pot veni la biserică să ia paşti. Este anunţul controversat făcut seara trecută de ministrul de Interne.
Timp de două zile, oamenii au voie să stea la cozi pentru a lua pâinea sfinţită. De asemenea, de sâmbătă seară, preoţi însoţiţi de poliţişti vor merge din casă în casă pentru a împărţi lumina sfântă.
Măsurile au fost întâmpinate imediat de critici dure din partea politicienilor, care se tem că aglomeraţia care se va forma în jurul bisericilor se poate solda cu o infectare în masă cu noul coronavirus.
Între timp, epidemia continuă să se extindă în România. Avem aproape 6.900 de cazuri confirmate şi 351 de morţi.
Vor fi două zile în care ne putem aştepa la cozi în jurul bisericilor. Pâinea sfinţită va fi distribuită vineri şi sâmbătă, de la şapte dimineaţa la cinci după-amiază.
Marcel Vela, ministrul de Interne: Pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioşilor în toate parohiile din Patriarhia Română. În locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii.
Cât timp stau la coadă, credincioşii vor fi coordonaţi de preoţi.
Marcel Vela, ministrul de Interne: În calitate de organizatori vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare pe perioada distribuirii paştilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.
Cine vrea să ia paşti trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în care să treacă adresa bisericii la care se deplasează. Pot sta la cozi doar persoanele sub 65 de ani.
Marcel Vela, ministrul de Interne: Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti.
Voluntarii şi preoţii care vizitează bolnavii şi bătrânii trebuie să poarte mască de protecţie şi mănuşi. Tot preoţii, de data aceasta cu ajutorul poliţiştilor, vor împărţi şi lumina sfântă. Acest lucru se va întâmpla sâmbătă, începând cu ora 20.00.
Marcel Vela, ministrul de Interne: Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.
Măsurile anunţate de ministrul de Interne au fost întâmpinate imediat de critici. Unele chiar din acelaşi partid din care face parte Vela. Adriana Săftoriu, membru PNL, a făcut public un mesaj primit de la un absolvent de teologie, care echivalează permisiunea de a se forma cozi cu o crimă.
Adriana Săftoiu, membru PNL: "Încălcați porunca a şasea, să nu ucizi! Asta faceți voi, acum, cu organizarea de Paște! Ne ucideți".
Măsura a fost contestată şi de USR: "Riscurile, mai ales pentru localitățile cu o densitate mare a populației, sunt importante și ministrul Vela ar fi trebuit să le ia în serios".
Şi ministrul Sănătăţii crede că permiterea aglomerărilor în plină epidemie este o măsură riscantă. Acesta spune sistemul medical românesc nu poate face faţă unei infectări în masă.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Eu am militat pentru continuarea izolării. Dacă aceste măsuri de distanțare socială nu sunt respectate putem avea un număr de cazuri grave, severe, care pot forța Terapia Intensivă.