Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi PAŞTELE! Tradiţii şi obiceiuri
Sărbătoarea Paştelui este pentru romani, alături de Crăciun, cea mai importantă din an, pentru care fiecare familie se pregăteşte cu mult timp înainte prin postul ţinut cu atâta evlavie
De Redactia Observator la 12.04.2015, 10:08- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Sărbătoarea Paştelui este pentru romani, alături de Crăciun, cea mai importantă din an, pentru care fiecare familie se pregăteşte cu mult timp înainte prin postul ţinut cu atâta evlavie
În biserica ortodoxă oamenii se pregătesc pentru întâmpinarea sărbătorilor de Paşti prin "postul Paştelui" numit şi "Postul Cel Mare", post care durează 48 de zile. În mod oficial, postul începe după "Duminica iertării", în ziua de luni a săptămânii a 7-a de dinaintea sărbătorii de Paşti.
Iată ce este bine să faci în această perioadă:
Oul roşu de Paşte este păzitorul casei, cel puţin asta cred maramureşenii. Unii săteni pun ouăle roşii la ferestre pentru că în acest fel casa să le fie apărată de rele. Ouăle trebuie lăsate să facă viermi, fiind semn de bogăţie. Se spune că dacă până la Sărbătoarea Înălţării Domnului oul crapa şi face viermi, lumea e fericită pentru că înseamnă că acea casă va avea prosperitate.
Ouăle trebuie vopsite în Joia Mare. Orice lucru gospodăresc făcut în casa vinerea este păcat şi aduce ghinion, de aceea ouăle trebuie vopsite în Joia Mare. Este obligatorie şi spovedania, pentru că Paştele trebuie să te prindă cu sufletul curat.
Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru simbolizează chinul şi durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.
Înainte de a merge la Slujba de Înviere sau în prima zi de Paşte, dis-de-dimineaţă, se spune că e bine că toţi ai casei să se spele în apă în care aşează un ou roşu şi o monedă de argint, iar, după caz, un fir de busuioc pentru a fi sănătoşi tot anul. Astfel toţi cei care îşi spală faţa cu această apă vor fi tari că banul, frumoşi că oul şi căutaţi ca busuiocul.
E bine că din primul ou ciocnit să mănânce toată familia, pentru a fi mereu împreună. De asemenea, trebuie că oul să fie spart de către capul familiei. Tot acesta îl curăţă şi îl taie în atâtea felii câţi membri are familia respectivă. Fiecare îşi va lua bucăţică din acel ou şi îl vor mânca deodată
Ouăle se ciocnesc în ziua de Paşti doar de către bărbaţi, potrivit tradiţiei. Mamele, bunicile şi surorile care în Săptămâna cea Mare intra în biserica trebuie să aibe capul acoperit de-o năframă neagră. Legenda spune că pe cel care ţine postul negru în Vinerea Mare nu-l va durea niciodată capul şi va afla cu trei zile înainte când va muri.