Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Paste cacio e pepe. Cum se prepară reţeta cu doar 3 ingrediente

România s-a transformat în Mica Italie, dacă ne uităm la câte paste mâncăm. Suntem de altfel pe primul loc în Europa de Sud- Est. Doar într-un an au fost livrate peste un milion de porţii. Gusturile românilor par a fi clare: spaghetti carbonara conduc detaşat! De Ziua Internaţională a Pastelor ne bucurăm împreună de o porţie generoasă. 

de Andreea Gherasim

la 25.10.2024 , 20:39

Penne, spaghetti sau tagliatelle. Românii trăiesc ca-n Bella Italia. Doar într-un an s-au mâncat peste un milion de porţii. 

"De două ori pe săptămână, că imi plac pastele. Le pregătesc eu acasă. Pur şi simplu le fierb, după pregătesc sosul, uneori cumpăr sosul de la magazin", spune un localnic. 

"Mi-ar plăcea să le gătesc, dar din păcate nu prea am timp. Mai mult la restaurant. Paste cu fructe de mare", spune un altul. 

Vezi și

"Cam de două trei ori pe săptămână. Le pregătesc eu acasă. Durează, dar m-am obişnuit, că am fost destul de multe ori în Italia şi am învăţat nişte trucuri", adaugă un altul.

Românii, iubitori de paste

De la tradiționala carbonara până la rafinatele tagliatelle cu trufe, pastele au cucerit definitiv inimile gurmanzilor români. Suntem campioni la consumul de paste în Europa de Sud-Est, cu peste 130 de porții comandate în fiecare oră.

Exploratorul Marco Polo este cel care a adus pastele în Europa, în secolul XIII, după călătoria sa în China. Românii au prins gustul lor pe la 1800, când s-au deschis primele fabrici la Bucureşti şi la Galaţi. Abia după Revoluţie am început să ne rafinăm gusturile. Pastele Carbonara conduc topul, dar am început să prindem gustul ravioli sau Cacio e pepe.

"Sunt foarte multe tipuri de paste care există. Noi am început cu toalini, subtiri şi pungi, apoi ravioli, care sunt paste umplute. Ne-au ajutat foarte mult cei care au plecat în Italai şi s-au întors", spune Constantin Turculeţ, Chef. 

Anul trecut, 6,2 milioane de tone de paste au fost produse în Uniunea Europeană. Topul celor mai mari producători este condus de Italia, urmată de Spania şi Franţa. Piaţa pastelor din Europa este estimată la peste 17 miliarde de euro. 

Andreea Gherasim Like

Am ajuns timidă în redacția Observator, cu încredere că aveam să reușesc să îmi demonstrez că nimic nu este imposibil. Sunt aproape 10 ani de când, în fiecare zi, îmi dau seama că iubesc tot mai mult ceea ce fac.

Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?
Observator » Ştiri economice » Paste cacio e pepe. Cum se prepară reţeta cu doar 3 ingrediente