Criminalul din Mediaş fusese condamnat la 13 ani de închisoare pentru omor
O crimă şocantă, înregistrată de camerele de supraveghere dintr-un club din Mediaş, a stârnit din nou revolta în ţară. Doi indivizi eliberaţi mai devreme din închisoare, în baza recursului compensatoriu, au ucis un tânăr de 25 de ani cu o violenţă extremă.
De Redactia Observator la 14.01.2019, 20:06O crimă şocantă, înregistrată de camerele de supraveghere dintr-un club din Mediaş, a stârnit din nou revolta în ţară. Doi indivizi eliberaţi mai devreme din închisoare, în baza recursului compensatoriu, au ucis un tânăr de 25 de ani cu o violenţă extremă. L-au bătut şi l-au înjunghiat în plină stradă. Unul dintre atacatori fusese închis tot pentru omor şi a ieşit de după gratii în urmă cu doar câteva luni. După crimă, au fost proteste în faţa Ministerului Justiţiei.
Un tânăr de 25 de ani este ucis într-un atac de o brutalitate extremă. Agresorii profită de faptul că, la ieşirea din club, victima alunecă şi se prăbuşeşte pe zăpadă. Urmează o serie de lovituri cu pumnii, cu picioarele şi chiar cu un cuţit.
11 plăgi prin înjunghiere au găsit medicii legişti pe trupul bărbatului. În atac, ucigaşii i-au atins artera femurală.
Trei bărbaţi au fost reţinuţi după crimă. Doi dintre ei sunt recidivişti şi fuseseră eliberaţi mai devreme din închisoare în baza legii recursului compensatoriu, cea prin care se scad zile din pedepasă din cauza condiţiilor grele de detenţie.
Ioan Veștemean, prim procuror Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu: Din cercetările efectuate, s-ar putea reţine că exista un conflict anterior între cele două grupuri, care cu această ocazie a escaladat şi a dus la decesul victimei.
Anchetatorii au stabilit că Marius Rusu este cel care a lovit victima cu cuţitul. Are 30 de ani şi este cunoscut pentru violenţe. În 2008, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru omor şi tentativă de omor. A ispăşit doar trei sferturi din pedeapsă. Mai avea de executat încă 777 de zile, dar anul trecut, în luna mai, a fost eliberat. În motivare, judecătorii precizau că individul este disciplinat şi a dovedit că s-a îndreptat.
Crima a stârnit un nou val de revoltă în ţară. Sunt tot mai multe cazuri când indivizi condamnaţi pentru violenţă sunt eliberaţi mai devreme şi lovesc din nou. Anul trecut în noiembrie, un astfel de recidivist a bătut o studentă şi a jefuit-o. Astăzi, câţiva tineri au protestat în faţa Ministerului Justiţiei. Au stropit scările instituţiei cu vopsea roşie şi au aşezat cuţite pe ele.
În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat, care ar trebui să îşi asume consecinţele.
SORIN DUMITRAŞCU - preşedinte FSANP: Avem deja peste 13.000 de deţinuţi care au beneficiat de acest recurs compensatoriu. Au beneficiat toate tipurile de infractori: criminali, hoţi, tâlhari şi violatori. Doi dintre agresorii din Mediaş sunt cercetaţi pentru omor şi omor calificat, iar al treilea pentru loviri şi alte violenţe.