Cum au ajuns 200.000 de craioveni în situaţia de a rămâne fără căldură. CET Craiova riscă un blocaj din cauza unui post desfiinţat
Peste 200.000 de locuitori riscă să rămână fără căldură, în cea mai geroasă lună, unde noaptea temperaturile vor ajunge şi la -10 grade Celsius. Motivul? Lipsa de muncitori la societatea Electrocentrale Craiova. Asta după ce ordonanța trenuleț a dus la desființarea unor posturi esențiale.
De Diana Severin la 11.02.2025, 08:33- Percheziţii cu mascaţii la șeful de campanie al lui Călin Georgescu în dosarul finanţării electorale. DETALII la Observator 19:00
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost determinată de mișcarea partidelor de extremă dreapta"
Reorganizarea a început cu câteva zile în urmă, odată cu desființarea mai multor posturi. Actuala conducere a eliminat funcția de director de producție, iar mai mulți operatori şi-au dat demisia în semn de solidaritate.
Este vorba de 15 angajați care lucrau pe posturi cheie. Aşadar, în urma acestei situaţii, societatea riscă să ajungă în blocaj și să nu mai asigure căldura oraşului. "Dacă se rămâne în această situaţie, grupurile energetice vor fi oprite. Nu sunt alte persoane pregătite pentru a îi înlocui. Fără cinci din acei 15, nu se mai poate funcţiona", a declarat Dan Vasile, fostul director de producţie.
"Tragem un semnal de alarmă că nu e calea care trebuie. Toţi operatorii, tablou, cameră comandă tehnică, turbină şi cazan, nu poţi să îi instruieşti într-un an, în doi", spune un fost angajat.
Actuala directoare a informat Ministerul Energiei despre situația în care se află unitatea pentru a se găsi o soluție. "Am făcut demersuri către Complexul Energetic Oltenia, pentru a ne ajuta în cazul în care colegii care şi-au depus demisiile îşi menţin poziţia de demisionari", spune Lorena Voican, directoarea CET II Craiova.
Ministerul Energiei vrea restructurarea companiilor din subordine
"Atunci când iei o decizie de genul acesta, de a disponibiliza o persoană sau mai multe, obligatoriu trebuie să iei acceptul sindicatului, ceea ce nu s-a întâmplat", explică Ion Vîlceanu, fostul preşedinte de sindicat al societăţii.
Ministerul Energiei a demarat un amplu proces de eficientizare şi de restructurare a companiilor de stat din domeniu. De altfel, îşi propune să facă economii totale de peste un miliard de lei, asta fără afectarea bunei funcţionări a activităţii de producţie şi a planurilor de investiţii în curs.